Прем’єр Баварії заступився за Росію вслід за командувачем ВМС Німеччини: У МЗС України відреагували

Прем’єр-міністр Баварії Маркус Зьодер виступив проти жорстких антиросійських санкцій і заявив, що Москва не є ворогом Європи

Журналіст відділу новин
Прем’єр Баварії заступився за Росію вслі…
Фото: Прес-служба МЗС

Крім того, на думку Зьодера, розширення НАТО на схід із включенням України "ще довго не стоятиме на порядку денному".

Про це він заявив в інтерв’ю виданню Frankfurter Allgemeine Zeitung, передає Depo.ua.

"Це питання ясності та чесності, щоб визначити стратегію, яка враховує це при захисті територіальної цілісності України", – додав політик.

Зьодер наголосив, що дедалі жорсткіші санкції проти Росії не можуть стати "самостійним рішенням". 

"З одного боку, тому що санкції вже давно малоефективні, а з іншого боку, тому що ці нові санкції найчастіше не менше шкодять нам. Наприклад, відключення Росії від фінансової системи SWIFT. Або закриття газопроводу "Північний потік-2", чи навіть припинення всіх поставок газу з Росії загалом торкнулося б і нашої країни. Навіть у найбільший розпал холодної війни енергетичний зв'язок між Радянським Союзом та Німеччиною не викликав сумнівів", – пояснив він.

За його словами, Росія – "складний партнер, але не ворог Європи", тому необхідно підтримувати зв'язок із Москвою.

Зьодер зауважив, буцімто більшість німців хочуть стабільних і мирних відносин з Росією.

"Ясно одне: Росія не є регіональною державою. Росія є і залишиться великою державою. Ми міцно закріплені на Заході, але ми повинні підтримувати зв’язок з Москвою – навіть якщо це завжди виклик", – сказав він.

Водночас баварський політик визнав, що "не може собі уявити" постачання німецької зброї до України.

Зазначимо, що Зьодер очолює партію Християнсько-соціальний союз, яка впродовж 16 років входила до правлячої коаліції Ангели Меркель. Минулого року Зьодер розглядався як потенційний кандидат у канцлери від блоку Меркель, однак у підсумку це право виборов Армін Лашет, який програв вибори Олафу Шольцу.

Відповідаючи на ці заяви баварського політика, речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко наголосив, що "особливо розчарований" такою позицією.

"На тлі останніх подій в українсько-німецьких відносинах та поточної безпекової ситуації в Україні особливо розчаровують висловлювання глави баварського уряду і керівника Християнсько-соціального союзу Маркуса Зьодера. Вони завдають шкоди двостороннім відносинам та підважують міжнародні зусилля задля запобігання новим хвилям агресії Росії проти України та агресивних дій проти інших країн Європи", – наголосив він.

Ніколенко додав, що в Москві зараз прагнуть саме руйнування єдності у стримуванні Росії, аби й надалі втілювати свої агресивні плани.

На його думку, "підігрувати їм в цьому означає підривати безпеку і України, і Німеччини, і Європи в цілому".

"Газ та прибутки компаній не можуть бути важливішими за мир та життя людей… Що стосується тези глави баварського уряду про те, що Росія – "складний партнер, але не ворог Європи", то нагадуємо про цілу низку відверто ворожих дій Кремля щодо Німеччини: вбивство російськими спецслужбами опонентів в самому центрі Берліна, хакерські атаки на депутатів Бундестагу, масові кампанії з дезінформації німецького суспільства", – додав Ніколенко.

Відтак речник МЗС закликав Зьодера реалістично оцінювати:

  • безпекову ситуацію в Європі;

  • ефективність інструменту санкцій;

  • деструктивні дії Росії.

Нагадаємо, 22 січня очільник Військово-морських сил Німеччини Кай-Ахім Шенбах на конференції Індійського інституту оборонних досліджень заявив, що Україні не вдасться повернути окупований Росією Крим. А "до Путіна взагалі треба ставитися з повагою". Крім цього, він зазначив, що Україні для вступу в НАТО необхідно відповідати усім вимогам Альянсу, але наразі це неможливо через окупацію.

Україна одразу зажадала від Шенбаха спростування його заяви щодо Криму. З аналогічним проханням українське МЗС звернулося й до офіційного Берліна. 

Згодом Шенбах у Twitter заявив, що його висловлювання про те, що "Крим не повернеться до України", і про те, що "до Путіна треба ставитися з повагою" – особиста думка. Він наголосив, що необережно та неправильно оцінив ситуацію і взагалі не мав права цього робити. Того ж дня, 22 січня, Шенбах подав у відставку

Повідомлялося також, що Шенбах після скандалу з "російським Кримом" загримів до "Миротворця".

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme