Прикордонники розповіли, яким буде український інтелектуальний кордон

Директор Департаменту охорони державного кордону Адміністрації Держприкордонслужби України генерал-майор Анатолій Махнюк розповів про особливості "інтелектуального кордону", який планують обладнати на рубежах України

Журналіст відділу новин
Прикордонники розповіли, яким буде украї…

"Інтелектуальний кордон", за словами Махнюка, впроваджується не тільки на кордоні з Росією, а і на інших ділянках.

Інша назва цієї системи "Розумний кордон", передає Depo.ua із посиланням на прес-службу ДПСУ.

"У нашому контексті мова йде, насамперед, про застосування  прикордонниками новітніх технологій та технічних засобів", – заявив Махнюк.

Він пояснив, що така система потрібна для того, аби економити ресурси і ефективно охороняти кордони із урахуванням сучасних загроз.

За словами керівника Департаменту охорони держкордону, "інтелектуальний кордон"  - це:

  • відповідне технічне оснащення;
  • належна прикордонна інфраструктура;
  • необхідна кількість мобільних підрозділів, стаціонарних засобів дистанційного контролю, безпілотних літальних комплексів.

" Сьогодні 230 кілометрів ділянки рубежу у Харківській та Сумській областях вже повністю обладнано. Журналісти можуть поїхати і подивитися", – запевнив Анатолій Махнюк.

Нагадаємо, що 2014 року тодішній прем'єр-міністр Арсеній Яценюк презентував проект "Стіна" – фортифікаційний проект, який повинен підвищити рівень безпеки на кордоні України з Росією. За п'ять років на нього витратили більше 1,3 млрд грн.

Станом на кінець травня 2020 року Держприкордонслужба завершила роботи з реалізації проекту "Стіна" на кордоні між Україною та Росією на 40%

А у грудні того ж року голова Держприкордонслужби України Сергій Дайнеко повідомив, що на території Сумської області робота ще не розпочиналася, наразі там проводяться вишукувальні роботи.

На ділянці Чернігівської області уже облаштували 10% кордону, залишається ще 250-270 км. У Луганській області зроблено 110 км, залишається десь 380 км.

На початок 2021 року потрібно було інженерно облаштувати ще близько 1500 км кордону з Росією.

У жовтні новий міністр внутрішніх справ Денис Монастирський заявив, що кордон з Росією та Білоруссю має бути збудований за два роки.

А у листопаді він же зазначив, що Україна зведе "інтелектуальний кордон" з Білоруссю та Росією за 17 млрд грн.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme