Прийняття вимог Росії було б найбільшим приниженням для НАТО і США, – Кулеба

Російські дипломати зараз у переговорах з НАТО та США застосовують "стратегію безумця"  

Редактор стрічки новин
Прийняття вимог Росії було б найбільшим…
Фото: МЗС

США та НАТО не можуть погодитися на так звані гарантії безпеки у Європі, які пропонує Москва.

Таку думку висловив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв'ю "РБК-Україна", передає Depo.ua.

"Я не вірю в те, що США чи НАТО погодяться з вимогою Росії зупинити розширення на схід чи відкотяться з країн центральної Європи, як вимагає Росія. Там же не лише вимога, щоб НАТО не розширювалось, там же є вимога припинити військову присутність НАТО – в країнах-членах НАТО. Я в це не вірю, бо пристати на таку вимогу в будь-якій формі – це було б найбільшим приниженням США і НАТО в історії з моменту заснування Альянсу", – сказав очільник МЗС.

Кулеба також пояснив, чому російські дипломати продовжують наполягати на своєму, хоча, очевидно, теж розуміють майже нульову імовірність того, що США та НАТО пристануть на ультиматуми Москви.  

"У дипломатії є такий термін – madman strategy, стратегія безумця. Тобто демонструвати партнеру, що ти просто скажений, готовий на будь-що, непередбачуваний, і тому до тебе треба підходити з особливою поступливістю і лагідністю. Карибська криза зародилася саме з такої стратегії Хрущова, і ми знаємо, чим вона закінчилася. Але я би зараз не заглиблювався в мотивацію Росії, тому що ми не можемо насправді залізти їм в мозок і достеменно побачити там детальний план дій", – сказав міністр.

Водночас очільник українського МЗС не виключив, що у росіян може й не бути чіткого плану.

"Хаотичні дії: а давайте спробуємо оце, а побачимо, що вийде. У них все одно репутація "поганих хлопців", втрачати їм в цьому плані особливо нічого. Єдина репутація, за яку вони сильно хвилюються – це репутація стабільного постачальника енергоресурсів до Європейського Союзу. А в усьому іншому вони цілком можуть діяти опортуністично. Це таке тестування, провокування Заходу, це їхня гра. Ми тут маємо менше думати про їхню мотивацію і більше дбати про свої дії і про скоординованість дій наших партнерів з нами", - зазначив голова української дипломатії.

Нагадаємо, раніше Росія оприлюднила свої пропозиції для НАТО щодо "гарантій безпеки" в Європі. Серед них є вимога відмовити Україні в перспективі вступу до Альянсу.

У відповідь генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що рішення щодо членства України в НАТО залишається актуальним і Альянс буде надалі підтримувати Україну на цьому шляху. Також генсек НАТО нагадав, що у Росії немає права вето на включення до складу Альянсу нових країн-членів.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вирішив скликати засідання Ради НАТО-Росія. Воно повинно відбутися 12 січня 2022 року. 

Також стало відомо, що Росія і США проведуть переговори щодо та званих гарантій безпеки Москви 10 січня. Зокрема переговори будуть присвячені і питанню щодо ситуації навколо України та контролю над озброєннями. 

Читайте також: Табу на розширення НАТО: Чи прийме Захід вимоги Путіна

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme