Путін поставив НАТО ультиматум, щоб почати війну, – Дуда

Президент Польщі Анджей Дуда прокоментував висунення лідером Росії Володимиром Путіним ультиматуму НАТО щодо нерозширення Альянсу на Схід

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Путін поставив НАТО ультиматум, щоб поча…
Фото: president.gov.ua

За його словами, ультиматум Путіна для НАТО є сигналом для подальшої серйозної військової агресії та ймовірної війни, особливо, якщо Альянс погодиться на це.

Про це Дуда заявив під час брифінгу за результатами саміту Люблінського трикутника у Гуті (Івано-Франківська область), пише Depo.ua

Президент Польщі наголосив, що Путін зараз перебуває у ситуації, коли йому необхідно показати імперську силу Росії. До таких дій його спонукає момент слабкості НАТО, під час якого Альянс буцімто може погодитися на угоду з Кремлем.

"Якщо подивитися на історичну перспективу, то ми можемо вивчити важливі уроки і якщо подивитися, то в такій ситуації, коли одна велика держава озвучує ультиматум, і якщо на нього погоджуватись, то після того йде серйозна військова агресія і в результаті починається війна", – зауважив Дуда.

Польський президент переконаний, що на ультиматуми Путіна не можна погоджуватися в жодному разі, оскільки це призведе до поганих наслідків. При цьому, на думку Дуди, щодо Росії варто застосувати контрультиматум.

"Може бути контрультиматум, який буде намагатися заспокоїти ту сторону, яка хоче показати свої імперські амбіції", – додав він.

Зауважимо, дещо раніше президент України Володимир Зеленський підписав декларацію, яка фіксує підтримку членства України в Європейському Союзі та НАТО з лідерами Литви Гітанасом Наусєдою та Польщі Анджеєм Дудою.

Нагадаємо, 15 грудня Росія передала США свої пропозиції стосовно гарантій безпеки. Раніше президент РФ вимагав невідкладно запустити переговори з США та НАТО щодо "безпекових гарантій" для Росії. Він хотів отримати гарантії щодо невступу України до Альянсу та розширення НАТО на схід.

Своєю чергою генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг нагадав про рішення союзників щодо членства України в НАТО. Він заявив, що рішення щодо членства України в НАТО залишається актуальним. І Альянс буде надалі підтримувати Україну на цьому шляху. 

Також генсек НАТО нагадав, що у Росії немає права вето на включення до складу Альянсу нових країн-членів.

Водночас Україна підготувала свої умови для Росії щодо "гарантій безпеки" від НАТО.

Довідка: Меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, відомий як Будапештський меморандум, був підписаний 5 грудня 1994 року. Згідно з документом, США, Росія і Велика Британія зобов'язалися в обмін на відмову України від ядерної зброї поважати її незалежність, суверенітет та чинні кордони.

Читайте також: Підготовка до ізоляції: Як НАТО поведеться з ультиматумом Путіна

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme