Рада провалила голосування щодо надання Україні статусу основного союзника США поза НАТО

Парламентарі не підтримали проект постанови № 5380 про звернення до Конгресу США щодо статусу України як основного союзника поза НАТО

Олександра Мандровська
Журналіст відділу новин
Рада провалила голосування щодо надання…
Фото: Рixabay

Відповідний проект постанови не підтримали більшість нардепів. "За" віддали свої голоси лише 24 обранці із зареєстрованих у сесійній залі 214 нардепів. 

Про це стало відомо під час засідання Верховної Ради 8 вересня, передає Depo.ua.

На сьогодні відомо, що 163 парламентарі утрималися від голосування. Один народний обранець віддав свій голос "проти". 

Про що йшлося в документі 

Автори документу наголосили на тому, що Верховна Рада звертається до Конгресу США з проханням про забезпечення надання Україні двостороннього статусу основного союзника Сполучених Штатів Америки поза НАТО.  

Також йшлося про те, що знаходження України у "сірій зоні" міжнародної безпеки, порушення Російською Федерацією чинних безпекових міжнародних законодавчих актів загрожуватимуть кожному європейцеві, а, враховуючи ядерний шантаж керівництва РФ - і всьому світу. Така загроза залишатиметься до моменту встановлення нових правил, підсилених волею націй і урядів вільного світу.

Крім цього, у документі зазначили, що в міжнародній політиці існує досвід такого партнерства - Основний союзник США поза НАТО. Цей статус надано як державам, які перебувають у стані миру, таким, як Австралія, Нова Зеландія чи Японія, так і державам, що перебувають під загрозою воєнних дій, як Південна Корея, Афганістан чи Ізраїль. 

Варто додати, що профільний комітет не підтримав вказаний документ. Про це журналістам у кулуарах парламенту розповів голова партії "Слуга народу", перший заступник голови фракції Олександр Корнієнко.

Він зауважив, що фракція партії "СН" під час голосування за проект постанови спиратиметься на рішення комітету.

"Тобто, немає підтримки в комітеті. Ми будемо спиратися на рішення комітету, до якого входять наші представники й просто професійні люди", – зазначив Корнієнко.

Нардеп також пояснив, що представники фракції "Слуга народу", які ставили підпис за проведення позачергового засідання для розгляду проекту постанови №5380, висловлювали підтримку не власне документу, а факту збору підписів.

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розповів, про що домовились президент США Джо Байден і його український колега Володимир Зеленський стосовно вступу України в НАТО. Він наголосив, що Україна усвідомлює роль США в НАТО, тому розраховує на допомогу американських партнерів в прискоренні євроатлантичної інтеграції України.

Згодом народний депутат від "Європейської Солідарності" Олексій Гончаренко повідомив, що Верховна Рада розгляне звернення до Конгресу щодо надання Україні статусу основного союзника США поза НАТО (MNNA) в межах позачергового засідання, яке було призначене на 14:00 середи, 8 вересня.

Водночас посол України у Вашингтоні Оксана Маркарова заявила, що Україні не потрібен статус основного союзника США поза НАТО. За її словами, такий статус потрібен країнам, які не планують вступати до НАТО. 

Після цього фракція "Опозиційної платформи – За життя" заявила, що не братиме участь у позачерговому засіданні Верховної Ради. Нардеп від ОПЗЖ Нестор Шуфрич закликав колег спершу "розібратися між собою" щодо необхідності Україні статусу основного союзника США поза НАТО.

Пізніше стало відомо, що Кулеба закликав нардепів не голосувати за звернення до США щодо надання Україні особливого статусу. На його думку, таке рішення може "поламати стратегічну логіку держави".

Читайте також: Від зброї до браку контролю: Чотири причини, чому Україну поки не беруть в НАТО

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme