Рейтинг Зеленського у жовтні просів до мінімуму: Нові результати опитування УІМ

Президент Володимир Зеленський хоч і займає першу сходинку електоральних преференцій громадян, однак суттєво втратив підтримку виборців, у порівнянні з вереснем цього року

Журналіст стрічки новин
Рейтинг Зеленського у жовтні просів до м…
Фото: Сайт Офісу президента

За нього готові проголосувати 18% серед усього населення, або 25% серед тих, хто визначився і піде на вибори. Підтримка Зеленського за два місяці зменшилася на сім пунктів.

Про це свідчать результати нового соціологічного дослідження Українського інституту майбутнього, проведеного спільно з New Image Marketing Group, на тему "Соціально-політичні настрої українців, Жовтень", передає Depo.ua з посиланням на трансляцію конференції за участі представників УІМ.

Наголошується, що нові результати порушують тенденцію останніх місяців щодо стабілізації рейтингу чинного президента на рівні 30-32% серед тих, хто піде голосувати та визначився, за кого буде це робити. У жовтні, вперше за рік, показник Зеленського повернувся до лютневої позначки і є найнижчим. 

Водночас рейтинги його найближчих конкурентів – Петра Порошенка, Юрія Бойка та Юлії Тимошенко – є вдвічі меншими навіть за такий результат лідера підтримки: вони мають відповідно 10%, 9% та 8% серед усього населення.

У Зеленського просів рейтинг

До вже усталених кандидатів, які долають п'ятивідсотковий бар’єр у разі президентських виборів, Ігоря Смешка (8% серед тих, хто визначився і піде на вибори), Володимира Гройсмана та Євгена Мураєва (по 7%), вперше доєднався екс-спікер ВР – Дмитро Разумков (6% серед тих, хто визначився і піде не вибори).

В УІМ наголошують, що перетоки голосів між основними претендентами на президентське крісло – як би голосували виборці, якби їхній основний кандидат не балотувався – показують, що частіше голоси від основних кандидатів переходили б до Юлії Тимошенко. Водночас електорати Зеленського, Бойка та Порошенка майже не перетинаються і перетікання голосів є мінімальним.

За умови проведення другого туру, Зеленський, беззаперечно, виграє у всіх свої найближчих переслідувачів майже з ідентичними показниками: 36% до 23% проти Порошенка (60% до 40% серед тих, хто піде та визначився), 36% до 24% проти Бойка (відповідно 60% до 40%) та 35% до 25% проти Тимошенко (відповідно 58% до 42%).

Нагадаємо, тиждень тому результати опитування Центру Разумкова показали, що Зеленський вперше з 2019 року очолив антирейтинг українських політиків. 31,9% опитаних заявили, що не голосуватимуть за жодних обставин у разі нових президентських виборів за Зеленського.

Відомо, що у квітні 2019 року у другому турі Володимир Зеленський набрав 73,22% голосів, Петро Порошенко – 24,45%. Згідно з останніми результатами дослідження можна зробити висновок, що за половину президентської каденції Зеленський втратив майже 20% підтримки, натомість підтримка Порошенка на майже 20% зросла.

Зазначимо, що усередині жовтня результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) показали, що якби вибори президента України відбулися найближчим часом, Володимир Зеленський переміг би, отримавши 24,7% голосів тих, хто планує голосувати і визначився з вибором.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme