РФ створила енергетичну кризу в ЄС для виправдання запуску "Північного потоку-2", – Кулеба

Росія спеціально створює енергетичну кризу в ЄС, щоб виправдати запуск свого газопроводу "Північний потік-2"

Журналіст стрічки новин
РФ створила енергетичну кризу в ЄС для в…
Фото: Сайт Міністерства зовнішніх справ

Українська газотранспортна система має приблизно вдвічі більшу потужність вільного транзиту, ніж "Північний потік-2".

Про це повідомляє Depo.ua, посилаючись на виступ голови МЗС України Дмитра Кулеби на "Open Zakarpattia 2021. Форум розвитку".

Як пояснив міністр, поточний дефіцит газу на європейському ринку свідчить про те, що додаткові маршрути не гарантують додаткових поставок.

"Давайте називати речі своїми іменами. Росія обмежує експорт, щоб ще більше підняти ціни на газ, створити енергетичну кризу та виправдати запуск "Північного потоку-2", – наголосив він.

За словами Кулеби, Україна готова до конструктивних консультацій з ЄС щодо збереження транзиту та забезпечення європейської енергетичної безпеки.

"Яскравим прикладом став нещодавній активний і сміливий крок України щодо надання Росії 50% знижки на транспортування додаткових обсягів газу до Європи. Водночас Україна не буде терпіти будь-яких спроб зашкодити її ролі стратегічного партнера Європи з транзиту газу", – зауважив очільник МЗС.

Він додав, що застосування Третього енергетичного пакета на всіх маршрутах постачання газу та підтримка існуючих маршрутів є найкращим рішенням для європейських споживачів газу на основі принципів прозорості та вільного ринку.

Нагадаємо, 10 вересня російський "Газпром" оголосив про завершення будівництва газопроводу "Північний потік-2". 

13 вересня стало відомо, що німецький регулятор отримав всі необхідні документи для початку процесу сертифікації "Північного потоку-2". Federal Network Agency (Bundesnetzagentur) (BNA) розпочало процес сертифікації російського газопроводу "Північний потік-2", який може зайняти до чотирьох місяців. У процесі сертифікації, зокрема, буде брати участь польська нафтогазова компанія PGNiG.

1 жовтня у Кремлі не виключили, що терміни запуску "Північного потоку-2" будуть відкладені через зміну влади в Німеччині.

4 жовтня "Нафтогаз України" та близько 30 постачальних компаній створили балансуючу групу для сталого газопостачання населенню.

14 жовтня американські ЗМІ повідомили, що президент США Джо Байден не має наміру запроваджувати санкції проти російського газопроводу "Північний потік-2".

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme