Росія погрожує музеям Нідерландів після поразки у справі "скіфського золота"

Прес-секретар Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова пригрозила нідерландським музеям проблемами
 

Журналіст відділу новин
Росія погрожує музеям Нідерландів після…
Фото: росЗМІ

Так вона відреагувала на рішення суду Амстердама у справі "скіфського золота".

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на прес-службу МЗС Росії.

На думку Захарової, нідерландські судді повністю проігнорували факт, що "скіфське золото" нібито є спадщиною народів Кримського півострова, бо саме там артефакти були знайдені.

"Вердикт Апеляційного суду Амстердама створює вкрай небезпечний прецедент, який підриває довіру між музейними спільнотами різних країн та ставить під сумнів подальші перспективи міжмузейної співпраці, зокрема між Росією і Нідерландами", – заявила вона.

Нагадаємо, колекцію "скіфського золота" вивезли з Криму на виставку в археологічний музей Алларда Пірсона в Амстердамі на початку лютого 2014 року, ще до того, як півострів незаконно анексувала Росія. Через анексію Росією Криму (яку Нідерланди не визнають) виникло запитання, кому повертати кримську колекцію. Україна вимагала від музею повернути експонати.

14 грудня 2016 року Окружний адміністративний суд Амстердама (Нідерланди) ухвалив рішення про те, що експонати кримських музеїв із колекції "Крим – золотий острів у Чорному морі" (так зване "скіфське золото") повинні бути повернуті в Україну. 

26 жовтня Апеляційний суд Амстердама визнав "скіфське золото" українською власністю та постановив передати його Україні.

У Києві очікують, що експонати повернуться в Україну вже незабаром. Українська влада заявляла також, що ці експонати повернуть в кримські музеї після деокупації півострова.

27 жовтня прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Росії належить ретельно проаналізувати подальші судові перспективи у справі про "скіфське золото".

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme