Росія постійно утримує потужне наступальне угруповання біля кордонів України, – ОП

Після проведення масштабних військових навчань восени 2021 року Росія не відвела від кордонів України бойову техніку

Редактор стрічки новин
Росія постійно утримує потужне наступаль…
Фото: Politico

Збройні сили Росії постійно утримують потужне наступальне угруповання поблизу кордонів України.

Про це заявив заступник голови Офісу президента Роман Машовець в інтерв'ю Military Times, передає Depo.ua з посиланням на прес-службу ГУР Міноборони.

За його словами, у другій половині 2021 року російські війська провели комплекс командно-штабних навчань біля кордону України. Після їхнього завершення до місць постійної дислокації повернувся лише особовий склад. Бойова та інша військова техніка, такі як танки, бойові машини та ракетні системи "Іскандер", залишилися біля кордону України.

Машовець наголосив, що Росія не просто демонструє військову агресію, а веде повномасштабну гібридну війну проти України та всього західного суспільства.

"Росія своїми діями та збройною агресією щодня підриває основи демократичного світу, а Україна зараз не тільки має військовий конфлікт із Російською Федерацією на своїх територіях, а фактично виступає як велика стіна для захисту всього світу", – заявив він.

Заступник глави ОП також прокоментував застосування ЗСУ проти окупаційних військ ударного безпілотного авіаційного комплексу "Bayraktar TB2". За словами Романа Машовця, БПАК показали свою ефективність не тільки для розвідки. 26 жовтня цього року один із комплексів був використаний проти російської батареї. Як і очікувалося, така операція отримала геополітичний резонанс. Крім того, українська розвідка повідомила, що серед російських окупантів і передусім серед тих, хто перебуває на лінії зіткнення, зростає деморалізація через розуміння спроможностей українських БПЛА.

"Бійці окупаційних військ намагаються уникнути служби на передовій. Я вважаю, що це найкраще свідчить про нашу готовність захищати землі України, адже правда на нашому боці. Ми не прагнемо захопити чужі території, ми справедливо захищаємо свої кордони й готові це робити в майбутньому", – зазначив Машовець.

Нагадаємо, раніше американське видання Politico оприлюднило супутникові фотографії, які підтверджують те, що Росія знову зосереджує війська та військову техніку на кордоні з Україною. У Міноборони підтвердили скупчення 90 тисяч російських військових на кордоні. При цьому в Кремлі назвали "фейком" інформацію про пересування військ на кордоні з Україною.

Водночас, за інформацією української розвідки, нині ситуація на Донбасі під контролем. Хоча загострення потрібно чекати вже цієї зими.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Росія "шукає можливості просунутися далі" на територію України

Довідка: Значне підвищення військової активності Росії біля кордону з Україною та в окупованому Криму відбувається ще з квітня 2021 року. Тоді на Росії спершу заявляли, що війська перекидають для проведення військових навчань. Потім уточнили, що нібито через загрозу НАТО. Зрештою 22 квітня Росія оголосила, що починає поступово відводити своїх військових від кордонів України, де вони нібито зібралися для військових навчань. Проте Київ у травні заявив, що російська армія залишається біля українського кордону.

А вже у вересні 2021 року у Білорусі та на Росії стартували спільні навчання "Захід-2021". Однак після їхнього офіційного завершення українське командування не фіксувало масового повернення військових РФ на місця постійної дислокації.

Читайте також: Журналістів з США просять не нагнітати: Чому Київ не злякали російські війська біля українського кордону

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme