Росія програла Україні під час завершення сесії ПАРЄ

Росії не вдалося "проштовхнути" свої правки щодо "українського питання" під час завершального дня січневої сесії ПАРЄ 

Олександра Мандровська
Журналіст відділу новин
Росія програла Україні під час завершенн…
Фото: Telegram-канал Марії Мезенцевої

Зокрема, Росія намагалася переконати міжнародну спільноту в тому, що Україна нібито переслідує політичну опозицію та знищує багатомовність.

Про це написала представниця України у ПАРЄ Марія Мезенцева у своєму Telegram-каналі, передає Depo.ua

"Завершальний день січневої частини сесії ПАРЄ 2022 розпочався знову успіхом для України. Російська делегація намагалась проштовхнути свої правки щодо України та їх бачення справ у нашій державі. Але їм це не вдалося", – написала Мезенцева.

За словами делегатки, спочатку російська сторона наполягала на тому, що в Україні переслідують політичних опонентів влади, переслідують журналістів за альтернативні погляди на стан справ у державі, закривають провідні опозиційні телеканали, блокують "неприємні" владі інтернет-ресурси.

Потім Росія вимагала від Асамблеї засудити політику України щодо нібито знищення багатомовності та систематичного порушення її міжнародно-правових зобов’язань щодо поваги до мовних прав російського населення країни та національних меншин.

Крім цього, російська сторона намагалася використати свій вплив, щоб примусити ПАРЄ натиснути на нашу країну та змусити виконувати Мінські угоди так, як це вигідно Росії.

Однак, такі пропозиції та поправки у ПАРЄ визнали неприйнятними. 

Водночас українська делегація подала свої правки й три із них були підтримані попередньо Комітетом та проголосовані Асамблеєю. 

Про які правки йдеться

  1. Асамблея висловлює серйозну стурбованість недавнім зосередженням великої кількості російських військових уздовж кордону з Україною, що підриває безпеку та стабільність у регіоні, і закликає Російську Федерацію якнайшвидше вивести ці війська.

  2. Асамблея відзначає занепокоєння низкою порушень виборчого законодавства під час виборів у РФ і подається перелік порушень. Ми запропонували доповнити їх такими: незаконне голосування на території окупованого Криму та паспортизація, обмеження громадянських прав жителів Донбасу та їх перевезення з фактично контрольованих Російською Федерацією територій Донецької та Луганської областей до Ростовської області та назад під час виборів у Думу РФ 2021 року.

  3. Асамблея вітає проведення інавгураційного саміту Кримської платформи, який відзначився широкою участю міжнародних партнерів на високому рівні, та спрямований на мирне відновлення контролю України над цією територією.

Результати сесії ПАРЄ

Мезенцева про результати сесії ПАРЄ

Результати сесії ПАРЄ для України

Нагадаємо, раніше у ПАРЄ схвалили резолюцію, яка дозволить покарати винних за злочини в Криму та ОРДЛО. Документ стосується припинення практики насильницьких зникнень на території держав Ради Європи. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme