Росія у відповіді США заявила, що ніякого вторгнення в Україну не планується

Росія у письмовій відповіді на реакцію США щодо "гарантій безпеки" заявила, що ніякого вторгнення на територію України немає і не планується

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Росія у відповіді США заявила, що ніяког…
Фото: Рixabay

Зокрема, на Росії заявили, що США проігнорували пакетний характер російських пропозицій, з яких навмисно обрано "зручні" теми та "перекрутили" їх у бік створення переваг для Заходу.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на текст відповіді у росЗМІ.

"Ніякого "російського вторгнення" на Україну, про що з осені минулого року заявляють на офіційному рівні США та їхні союзники, немає і не планується, тому твердження про "відповідальність Росії за ескалацію" не можна розцінити інакше, як спробу чинити тиск та знецінити пропозиції Росії щодо гарантій безпеки", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що згадка російських зобов'язань щодо Будапештського меморандуму 1994 року "жодного відношення до конфлікту не має". У своїй відповіді Росія заявляє, що втрата Україною територіальної цілісності це "результат процесів, що відбулися всередині".

Зауважимо, напередодні міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров повідомив, що Москва підготувала свою відповідь на "гарантії безпеки" та сформулювала їх на 10 сторінках. Водночас прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков заявив про схвалення проекту лідером РФ.

Нагадаємо, у грудні минулого року, на тлі стягування озброєння і військових до українських кордонів, Кремль висунув Заходу вимогу гарантувати, що Україна та інші європейські держави не будуть членами НАТО. Москва також заявила, що вимагає виведення військ НАТО із країн, що долучились до Альянсу після 1997 року, зокрема з Болгарії та Румунії. У Кремлі назвали ці вимоги "гарантіями безпеки". 

НАТО і його держави-члени відхиляють можливість Росії диктувати, кого брати чи не брати до Альянсу і де розміщувати війська, але кажуть, що готові на компроміси в питаннях контролю над озброєнням та масштабів військових навчань у Європі.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг передав Росії письмову відповідь щодо "гарантій безпеки" 26 січня. Постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила, що Росія погрожувала почати військові дії у випадку невиконання її вимог щодо "гарантій безпеки". Томас-Грінфілд заявила, що США не хочуть збройного конфлікту, але налаштовані діяти рішуче.

2 лютого іспанське видання El Pais оприлюднило документ, який є відповіддю США та НАТО та так звані "гарантії безпеки", запропоновані Росією. У своїй відповіді США заявили про готовність почати діалог з РФ з питань контролю за озброєннями у сфері ракет середньої і меншої дальності, а також обговорити з РФ взаємні зобов'язання щодо обмеження розгортання наступальних ракетних систем і сил в Україні.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme