Руслана і Тарас Тополя прокоментували ухвалення скандального закону про авторське право

Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому проект закону №5572 щодо забезпечення збору доходу від прав організаціями колективного управління

Журналіст відділу новин
Руслана і Тарас Тополя прокоментували ух…
Фото: Depo.ua

За відповідне рішення проголосували 253 народні депутати. Це питання, пов'язане з авторськими роялті, викликало неабиякий суспільний резонанс.

Про це повідомляє Depo.ua.

У Всеукраїнській асоціації музичних подій (ВАМП) рішення ВРУ привітали.

"Далі на музичну сферу чекає новий прозорий конкурс з акредитації ОКУ і розблокування сфери збору та виплати роялті для авторів і артистів. Дякуємо всім народним депутатам, хто підтримав цей законопроект у першому та другому читаннях. Окрему вдячність висловлюємо комітету з питань економічного розвитку та голові комітету Дмитру Наталусі", – йдеться у дописі ВАМП у Facebook. 

В асоціації нагадали також, що ініціаторами законопроекту виступили Микита Потураєв і президент ВАМП Олександр Санченко.

"Продовжуємо працювати над тим, щоб сфера авторських прав була максимально прозорою та зрозумілою", – 

Реакція ВАМП на схвалення проекту закону №5572

Фронтмен гурту "Антитіла" Тарас Тополя також підтримав цей законопроект.

"А тепер час творити нову, прозору, зрозумілу систему збору, розподілу, виплати авторських винагород. Всіх авторів запрошуємо, якщо наші фундаментальні принципи співпадають, ми зможемо разом, безповоротно змінити сферу на краще", – наголосив він.

Реакція Тараса Тополі на схвалення проекту закону №5572

Лідер рок-гурту "Друга Ріка" Валерій Харчишин також виступає за цю законодавчу ініціативу.

За його словами, нині "спостерігається спектакль, утворений з деструктиву і хаосу в обговореннях, в якому втрачається концентрація і увага нових політиків, які тільки приєднались до розбудови інтелектуальної сфери".

"Таких законів у світі – одиниці. Вони, зважаючи на істотну різницю в підходах до даної проблематики у різних країнах, істотно між собою відмінні і всі – щойно прийняті", – підсумував Харчишин.

Водночас відома українська співачка Руслана Лижичко повідомила, що організація УААСП, яка претендувала і претендує збирати авторську винагороду у користувачів авторського права (радіо, телебачення, інших медіа, кафе, барів, ресторанів, музичних фестивалів, публічних майданчиків тощо) на її думку, "цілком себе дискредитувала". 

"Дискредитувала своєю історією та діяльністю. Про це багато сказано і написано. Є навіть цілий ресурс про це і Telegram-канал… Знову повторювати історію про дивні багатомільйонні борги, постійні невиплати, незрозумілі оборудки з програмним забезпеченням, непрозору історію створення та переписування договорів з державної організації на іншу, не вважаю потрібним повторювати. Все це викликало у правовласників логічний і серйозний спротив", – розповіла вона.

Руслана зазначила, що з огляду на це низка артистів не хочуть мати справу з такою організацією.

"Але це точно не "найгарячіша" тема для української публічної полеміки та політики. Була. Коли в ній спливли два депутати, що представляють власні інтереси та інтереси бізнесу користувачів музичного продукту – стало зрозуміло і очевидно, що тема із галузевої стає (або вже давно стала) міжгалузевою, а в нас з’являються самопризначені "смотрящі" від партії влади. А коли з’явився голова ОП, який вирішив, що він не "завгосп", а людина, яка наділена правом не рахуватись з інтересами цілої індустрії і не тримати власного слова, переступаючи через голови "безправних", політика витіснила і галузеві компроміси, і здоровий ґлузд", – наголосила вона.

Руслана визнала, що більшості артистів, як і їй, "нема часу розбиратись в діяльності і хитрощах контори, у якої постійні борги і невиплати".

"Для того ми і наймаємо видавців, так званих "паблішерів". Щоб вони відшуковували, де і як використовується наше авторське право і збирали за це авторську винагороду. Ми їм за це платимо процентом від зборів. Осмислено і виважено. Адже для якісної роботи потрібен професійний штат, який автор і виконавець часто собі дозволити особисто не в стані. Ми довіряємо своїм видавцям, тому що працюємо з ними роками, а в моєму випадку майже 20 років. І у мене нема жодних підстав не довіряти моєму видавцю. А ось не довіряти ГО УААСП підстав настільки багато, що це призвело від слів до дії", – пояснила співачка.

Вона додала, що бореться за свої економічні права і свободи.

"Не маю нічого особистого проти жодного опонента з нашої галузі. І готова, як до дискусії, так і до компромісу.
Я лише вимагаю, щоб мій видавець збирав для мене авторську винагороду і контролював її нарахування без жодних обмежень. І ніхто мені цього не в праві заборонити. Але я не готова до компромісів з Потураєвим та Санченко. Вони не просто "патронують" УААСП. Вони насправді представляють інтереси користувачів – тих, хто має платити авторську винагороду. Їм не можна дозволяти курувати цю тему, писати лобістські закони, допускати їх вплив на організації колективного управління. За цим я вбачаю не просто лобізм, а відверту і банальну корупцію", – написала Руслана.

На її думку, від законопроекту №5572 виграють не автори та правовласники, а користувачі та одна єдина організація УААСП.

Схвалення проекту закону №5572 - реакція Руслани Лижичко - сторінка 1

Схвалення проекту закону №5572 - реакція Руслани Лижичко - сторінка 2

Схвалення проекту закону №5572 - реакція Руслани Лижичко - сторінка 3

Схвалення проекту закону №5572 - реакція Руслани Лижичко - сторінка 4

Схвалення проекту закону №5572 - реакція Руслани Лижичко - сторінка 5

Нагадаємо, 29 жовтня стало відомо, що СБУ затримала "лобіста" шоу-бізнесу. За внесення "потрібної" правки та відтермінування законопроекту, зловмисники обіцяли народному обранцю $100 тис. щороку.

Довідка: Проект закону №5572 надає можливість організаціям, які внесені до Реєстру організацій колективного управління, здійснювати тимчасово добровільне управління майновими правами правовласників. Йдеться про права, щодо яких такі організації уповноважені здійснювати управління шляхом укладання договору з користувачами.

Це відбувається на умовах тарифу, який визначається організацією колективного управління, до моменту затвердження Мінекономіки рішення про акредитацію нових організацій колективного управління.

На думку авторів законопроекту, його ухвалення:

  • розблокує діяльність організацій колективного управління у сферах публічного виконання та публічного сповіщення музичних недраматичних творів;

  • сприятиме сплаті роялті українським виконавцям (більша частина з яких нібито підтримує законодавчу ініціативу).

Однак, на думку окремих представників музичної спільноти, закон в нинішній редакції скасує всі попередні акредитації ОКУ, які зараз працюють. 

Читайте також: Руслана проти Тополі та Харчишина: Як роялті розсварили українських зірок

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme