Рябошапка та Портнов підім'яли під себе суди для зриву реформи судової системи, – ЗМІ

Екс-заступник голови Адміністрації президента Руслан Рябошапка пішов на співпрацю з екс-нардепом від "Партії регіонів" Андрієм Портновим, аби отримати контроль над судовою системою

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Рябошапка та Портнов підім'яли під себе…
Фото: president.gov.ua

Ймовірно вони впливали на зміну очільника Ради суддів Олега Ткачука, що призвело до блокування судової реформи.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на розслідування "Слідство.info".

Зазначається, що журналісти отримали копії так званих "плівок Вовка". Йдеться про таємні записи розмов із кабінету голови Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка, на яких зафіксована політична корупція.

Зокрема, у травні-липні 2019 року Вовк, Рябошапка та Портнов спланували звільнення Ткачука і намагалися просунути свою кандидатуру – Вадима Бутенка, який на той момент був заступником глави Ради суддів. Після цього на посаду намагалися просунути нинішнього голову Ради Суддів Богдана Моніча.

"Цю ідею просували ми вдвох, я й Андрій, ще є такий Портнов. Ось. Він, але ми з ним не координували щодо того, що я хотів розширену зустріч, а він хотів, щоб Вадику (Бутенку, – ред.) дали повноваження. Я вважав, що Рябошапка сам відфільтрує це питання. Коротше, в результаті, що вийшло: Вадик зараз на зустрічі, Вадик там, на зустрічі, щоб якось зробити з цього картинку", – йдеться у записі.

Уточнюється, що після цієї розмови, 19 червня 2019 року, була опублікована фотографія заступника голови АП Руслана Рябошапки та Вадима Бутенка, які тиснуть один одному руки.

"Згодом Олег Ткачук заявив про тиск на Раду суддів з боку нової влади, та обіцяв звернутися до правоохоронних органів. Як розповів Ткачук у коментарі журналістам "Слідства.Інфо", заступник голови Адміністрації президента Руслан Рябошапка особисто дзвонив суддям, намагаючись на них тиснути", – додали у виданні.

Своєю чергою, Рябошапка опублікував на своїй сторінці у Facebook. За його словами, він не хоче коментувати "чутки та маніпуляції".

"Працюючи на посаді заступника глави Адміністрації Президента України, а потім заступника керівника Офісу Президента, я відповідав, зокрема, за підготовку пропозицій щодо судової реформи. В межах реалізації цих завдань я проводив десятки зустрічей та нарад з представниками судової гілки влади, державних органів, громадянського суспільства, науковцями. Це було частиною моєї щоденної роботи", – йдеться у дописі.

При цьому Рябошапка наголосив, що зустріч із Бутенком була "однією із численних дискусій з питань реформування судівництва". Він вказав, що зустріч була публічною та про неї проінформували суспільство.

"Що стосується інформації про те, що з Адміністрації Президента України нібито телефонували головам судів з метою добитись відставки Олега Ткачука з посади голови ради суддів, то вона спростована самим Олегом Ткачуком у засобах масової інформації ще у 2019 р, що за бажання легко перевіряється", – додав він.

Рябошапка пішов на співпрацю з Портновим, аби контролювати судову систему

Нагадаємо, кількома днями раніше суддя Верховного Суду просив зупинити відбір кандидатів у Етичну раду. Таку заяву зробив Олег Ткачук. 

Довідка: 13 липня активісти сформували й оприлюднили списки прізвищ "нечесних членів Вищої ради правосуддя" за рішенням міжнародних експертів поки що неіснуючої Етичної ради при ВСП.

13 вересня Рада суддів не змогла обрати трьох кандидатів до складу Етичної ради, що має оцінювати на доброчесність представників і претендентів Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

29 вересня стало відомо, що глава Венеційської комісії Джані Букіккіо закликає якомога швидше сформувати Етичну раду для забезпечення Вищої кваліфікаційної комісії суддів. За його словами, усі зацікавлені органи повинні утримуватися від вжиття будь-яких заходів, дій, бездіяльності чи процедури, що спричинить затримку створення Ради.

Читайте також: В Україні по-новому запрацює Вища рада правосуддя: Основні зміни у законах

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme