СБУ викрила потужну ботоферму, що працювала проти "Кримської платформи" за російські гроші

Кіберфахівці Служби безпеки України (СБУ) викрили в Києві потужну ботоферму

Ірина Костенко
Шеф-редактор стрічки новин
СБУ викрила потужну ботоферму, що працюв…
Фото: Прес-служба СБУ

Проти "Кримської платформи" за російські гроші працювали 15 тисяч ботів.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу СБУ.

Зазначається, що кіберфахівці СБУ запобігли новим спробам інформаційно-підривної діяльності спецслужб РФ проти України.

Уточнюється, що ворожа інтернет-агентура використовувала ботоферму для дискредитації України перед міжнародною спільнотою.

За завданням своїх "кураторів" зловмисники поширювали через соцмережі антиукраїнські гасла та дезінформацію щодо результатів проведення "Кримської платформи".

У СБУ зауважили, що основна діяльність зловмисників була сфокусована на мережах Facebook, Instagram та Tik-Tok.

Для розповсюдження викривлених фактів та відвертої дезінформації вони адміністрували понад 15 тис. анонімних акаунтів і свої дописи публікували від імені "пересічних громадян".

Фахівцями було встановлено, що серед організаторів протиправної діяльності – четверо мешканців Києва.

"Для здійснення інформаційно-підривних операцій вони переобладнали приміщення одного з офісів у центральному районі столиці. Гроші за "публікації" зловмисники отримували з території РФ через заборонені в Україні електронні платіжні системи", – зазначили у прес-службі.

Під час обшуків у приміщеннях ботоферми правоохоронці виявили:

  • 300 модемів для доступу до інтернету;

  • кілька тисяч сім-карт різних операторів мобільного зв’язку;

  • десятки мобільних терміналів та комп’ютерну техніку із доказами протиправної діяльності.

Повідомляється, що в межах кримінального провадження за ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку) Кримінального кодексу України тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин правопорушення і притягнення до відповідальності осіб, причетних до нього.

"Заходи із викриття і блокування незаконної діяльності проводили співробітники Головного управління СБУ в м. Києві та Київській області за процесуального керівництва прокуратури", – підсумували в СБУ.

Нагадаємо, раніше у МЗС України прокоментували реакцію Росії на саміт "Кримської платформи".

Крім того, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав п'ять напрямів боротьби за український Крим. За його словами, запуск "Кримської платформи" на такому високому рівні – велика поразка Росії у цьому напрямі.

Довідка: Установчий саміт "Кримської платформи" відбувся 23 серпня у Києві. Там були присутні представники 46 країн та міжнародних організацій.

Офіційно визначеними темами для обговорення були: 

консолідація міжнародної політики невизнання зміни правового статусу Криму, можливості для посилення санкцій проти країни-агресора, захист прав людини, гарантування безпеки в Азово-Чорноморському регіоні, забезпечення дотримання принципу свободи навігації, а також подолання негативних наслідків окупації для екології та економіки регіону. 

У підсумку учасники підписали спільну декларацію, в якій вони не визнають і продовжують засуджувати тимчасову окупацію та незаконну анексію Криму, що становить прямий виклик міжнародній безпеці з серйозними наслідками для міжнародно-правового порядку, що захищає територіальну цілісність, єдність та суверенітет всіх держав.

Читайте також: Істерика Кремля: В яку пастку Росія втрапила із "Кримською платформою"

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme