Ситуація на валютному ринку зараз краща, аніж під час коронакризи березня 2020-го, – НБУ

Ситуація на фінансовому ринку України на початку 2022 року складна, але не критична
 

Журналіст відділу новин
Ситуація на валютному ринку зараз краща,…
Фото: НБУ

За даними Національного банку України, масштаб шоку менший, аніж був у березні 2020 року.

Про це під час круглого столу в НБУ заявив голова Нацбанку Кирило Шевченко, інформує Depo.ua.

"Ми бачимо, що масштаби і наслідки поточного шоку, пов'язаного із загостренням геополітичних ризиків, є меншими, слабкішими порівняно із шоком, зумовленим COVID-19 у березні 2020 року", – сказав він.

За його словами, ситуація на валютному ринку залишається контрольованою.

"Валютний ринок на сьогодні має надійне макроекономічне підґрунтя, а також є значно стійкішим до шоків, ніж це було раніше", – додав голова НБУ.

Шевченко нагадав, що НБУ в січні додатково підвищив облікову ставку одразу на 1 відсотковий пункт і в черговий раз підкреслив свою готовність використовувати монетарний інструментарій для реакції на проінфляційні ризики.

"Водночас рішучість Національного банку у використанні ринкових інструментів не розповсюджується на адміністративні обмеження, які, на нашу думку, є дуже шкідливими для економічної активності", – запевнив він.

Шевченко повідомив, що НБУ наразі не розглядає жодних рестрикцій, як це було у 2008 році або ж у 2014-2015 роках.

"Ситуація складна, але не критична. Насамперед через той запас міцності, якого ми досягли", – переконує голова Нацбанку.

Нагадаємо, 18 січня в НБУ заявили, що головною причиною виникнення певних перекосів між попитом та пропозицією валюти є психологічний чинник, пов'язаний із геополітичними подіями довкола України та реакцією на них учасників ринку.

24 січня після засідання РНБО президент Володимир Зеленський заявив, що в країні все під контролем, у тому числі валютний курс та золотовалютні резерви.

Однак, на 28 січня 2022 року НБУ встановив офіційний курс на рівні 28,98 гривень за долар. Таким чином, офіційний курс долара до гривні виріс до максимуму за сім років. Вище курс був тільки 26 лютого 2015 року – 30,01 гривень, коли протягом декількох днів на ринку спостерігалася паніка.

Читайте також: Треба просто перестати заспокоювати: Що не так із останніми зверненнями Зеленського

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme