Скандальний мітинг "Нацкорпусу" у столиці завершився: Як це було (ФОТО, ВІДЕО)

Представники партії "Національний корпус" та "азовського руху" завершили суботню акцію протесту в Києві. Внаслідок сутичок мітингарів із правоохоронцями є постраждалі

Ірина Костенко
Шеф-редактор стрічки новин
Скандальний мітинг "Нацкорпусу" у столиц…
Фото: Прес-служба "Нацкорпусу"

Зараз на Банковій тривають слідчі дії. Правоохоронці вилучають на місці події пляшки із невідомою речовиною, збирають як докази димові шашки та решту речей, які залишили по собі представники "Нацкорпусу".

Про це повідомляє Depo.ua.

Проти чого протестували

Близько 13-ї години представники "Національного корпусу" почали збиратися на Майдані Незалежності в Києві, щоб згодом піти мітингувати під Офіс президента, який вже посилено охороняла поліція. В акції "Зупинимо капітуляцію!" взяли участь ветерани, громадські діячі, волонтери та інші небайдужі до долі власної країни громадяни. 

У політсилі наголосили, що йдуть до ОП, щоб дати зрозуміти владі: їх не зламати репресіями, тиском, сфабрикованими політичними справами (на початку серпня на Харківщині затримали сімох учасників руху, яких звинуватили у рекеті).

"Ми не допустимо реалізації зрадницьких домовленостей та капітуляції країни перед Кремлем", – наголосили активісти.

Крім того, мітингарі вимагали від влади відмовитися від імплементації так званої "формули Штайнмайера" в українське законодавство й відновлення подачі води в Крим.

Очолювали акцію протесту керівник партії "Національний корпус" Андрій Білецький та колишній командир полку "Азов" Максим Жорін. Згідно з даними політсили, на мітинг зібралося понад дві тисячі людей із різних регіонів України.

Чому виникли сутички

Люди вийшли на акцію з протестними плакатами. Дехто приніс із собою автомобільні шини. Інші, ймовірно, намагалися пронести через кордон поліції димові шашки та пляшки із невідомою сумішшю. На підході до вулиці Банкової, коли мітингувальники зустрілися з правоохоронцями, розпочалися сутички.

Учасники акції намагалися прорватися через кордон поліції, через що правоохоронці вимушені були застосувати сльозогінний газ.

У Національній поліції повідомили, що правоохоронці оглядали речі учасників акції, проте більшість із них відмовилась показувати вміст сумок, а надалі – спровокували конфлікт із застосуванням димових шашок і каміння у бік правоохоронців. 

"Учасники акції не підкорилися законним вимогам правоохоронців пройти поверхневу перевірку на наявність заборонених речей. При цьому вони спровокували сутичку, поводячи себе агресивно, кидали у бік правоохоронців димові шашки, каміння та палили шини. Внаслідок агресивних дій мітингувальників постраждали декілька поліцейських та громадян", – уточнили у прес-службі НПУ.

Згідно з інформацією правоохоронців, внаслідок сутичок постраждали щонайменше сім поліцейських та один військовослужбовець Національної гвардії. Також серед постраждалих – кілька громадян. 

Чим завершилася акція

Після штовханини на Банковій учасники акції оголосили про намір продовжити її біля будинку президента Володимира Зеленського на вулиці Грушевського.

"Цей клоун думає, що він від нас сховається. Але я думаю, що ми його все одно знайдемо. Зараз ми шикуємо колону – раз він ховається за кордонами покидьків у погонах, то ми підемо до нього додому", – заявив Жорін.

Там мітингувальники ще раз закликали президента припинити репресії проти тих, хто захищав країну на фронті та відмовитися від капітуляційних домовленостей з ворогом щодо окупованих територій та подачі води в Крим. Після низки виступів акція завершилася й люди почали розходитися, залишивши по собі лише сміття та бруд.

"Наразі ситуація спокійна", – написав дещо згодом речник поліції Артем Шевченко у своєму Facebook.

Мітинг "Нацкорпусу" - люди з плакатами

Мітинг "Нацкорпусу" та "Азову" - плакат активіста

Мітинг "Нацкорпусу" та "Азову" - крупним планом

Мітинг "Нацкорпусу" та "Азову" - хода до ОП

Мітинг "Нацкорпусу" та "Азову" - кордон поліції

Мітинг "Нацкорпусу" та "Азову" - димова шашка

Мітинг "Нацкорпусу" та "Азову" - постраждалі

Мітинг "Нацкорпусу" та "Азову" - розмова з поліцейським

Мітинг "Нацкорпусу" та "Азову" - ветерани у формі

Фото: Прес-служба "Нацкорпусу"

Мітинг "Нацкорпусу" та "Азову" - заворушення

 

Мітинг "Нацкорпусу" та "Азову" - кордон правоохоронців перед активістами

Мітинг "Нацкорпусу" та "Азову" - гасять димову шашку

Мітинг "Нацкорпусу" та "Азову" - постраждалий поліцейський

Фото: Прес-служба НПУ

Нагадаємо, 10 серпня "Нацкорпус" анонсував акцію протесту під ОП через арешт своїх представників.

Читайте також: Приручення чи знищення: Що влада робить з "Нацкорпусом"

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme