"Слуга" Буймістер публічно виступила на підтримку Разумкова, заявивши, що він ще у 2019 році пішов проти монобільшості у питанні імперативного мандата

Народна депутатка від "Слуги народу" Людмила Буймістер заявила, що спікер парламенту Дмитро Разумков ще у 2019 році виступив проти впровадження імперативного мандата й у такий спосіб пішов наперекір бажанням монобільшості

Журналіст стрічки новин
"Слуга" Буймістер публічно виступила на…
Фото: Слуга народу / Facebook

Буймістер, яка 23 вересня єдина з монобільшості не підтримала законопроект проти олігархів (його також критикував Разумков), й разом з колегами 4 жовтня була проти відсторонення Разумкова з посади голови ВР на два дні, заявила, що спікер не дав ще два роки поламати парламентаризм.

Depo.ua публікує заяву Буймістер під час розгляду питання про відставку Дмитра Разумкова з посади голови Верховної Ради.

"Коли ми приходили до влади, я пам'ятаю, ви були цією людиною, яка не дала зламати парламентаризм ще в перший день і поламати фракцію "Слуга народу" так званим імперативним мандатом, яким можна було б будь-якого незгодного депутата не просто виключити з фракції тієї чи іншої, а забрати мандат, навіть у мажоритарника. У мене питання: чи не пов'язуєте ви сьогоднішні події з тим, що ще тоді ви виступали на боці цілісності парламенту, ще тоді ви виступали на боці демократії, і яким чином надалі переконатися, що цей парламент не буде ухвалювати імперативні мандати й надалі порушувати закон, як ми це бачимо останні два тижні?" – звернулася вона до Разумкова.

Спікер парламенту своєю чергою відповів: "Я вважаю, що я зробив все правильно, доводив ту позицію, у яку я вірю: що не можна було голосувати там у першу ніч 73 закони… Фракція тоді точно це підтримувала. Всі ж пам'ятають, хто як голосував? Одним з питань вночі було питання імперативного мандата".

Разумков наголосив, що, на його думку, якби тоді цей законопроект ухвалили у "так званому турборежимі", то дискусій нині було б менше.

"Дещо позитивне для цього парламенту та для народних депутатів я все-таки зробив", – зауважив він.

Нагадаємо, що у вересні 2019 року голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявляв, що у Верховній Раді за співавторства членів різних фракцій напрацьовують новий документ про імперативний мандат. Він наголошував, що "цей законопроект передбачатиме право фракції позбавляти мандата депутата, який зайшов у парламент в її складі і обіцяв виконувати програму партії, дотримуватися позиції фракції, а потім щось трапилося, і до його роботи є системні зауваження".

Водночас тоді Разумков наголосив, що позитивно ставиться до запровадження імперативного мандату, але ця ідея наразі не має підтримки в парламенті. Він заявляв, що нелогічно виносити це питання на розгляд Ради – "поки немає єднання серед депутатів чи більш-менш єдиного бачення".

Також проти законопроекту про імперативний мандат виступили нардепи від "Слуги народу". Вони заявили, що цим законом Офіс президента та керівництво партії хочуть зробити з них "абсолютно ручних тваринок". Після цього голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що законопроект планують зняти з розгляду.

Відомо, що 7 жовтня Дмитра Разумкова відправили у відставку з посади голови Верховної Ради. Таке рішення підтримали 284 народних обранців, семеро "слуг народу" були проти.

Читайте також: Чужий. Що чекає на Разумкова після втрати посади спікера

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme