"Слуги народу" зняли Разумкова з посади спікера Ради: Хто як голосував

Дмитра Разумкова відкликали з посади голови Верховної Ради України

Ірина Костенко
Шеф-редактор стрічки новин
"Слуги народу" зняли Разумкова з посади…
Фото: Telegram-канал Антона Полякова

За відповідне рішення проголосували 284 народних депутатів парламенту.

Розгляд цього питання не обійшовся без серйозних суперечок, передає Depo.ua.

Частина нардепів від опозиції заявляла, серед іншого, про порушення регламенту під час процедури підготовки до голосування за зняття Разумкова з посади спікера Ради.

Голова фракції "Голос" Ярослав Железняк наголосив, зокрема, що звіт Рахункової палати та голови ВРУ мають бути роздані, згідно із законом, за два дні до процедури відкликання спікера.

Натомість нардепи отримали звіт Рахункової палати о 9:16 вчора (6 жовтня), а звіт Разумкова – сьогодні (7 жовтня) вранці о 9:08 – в день голосування за відкликання голови ВРУ.

Крім того, народний депутат від "Європейської Солідарності" Артур Герасимов повідомив, що нардеп від "слуг" і голова комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, який головує на засіданні парламенту під час розгляду питання щодо відставки Разумкова, може мати конфлікт інтересів.

Не зважаючи на це, фракція монобільшості та низка їхніх колег все одно впевнено зайшли у розгляд питання про відкликання Разумкова.

За словами очільника партії "Слуга народу" Олександра Корнієнка, Разумков під час своєї роботи допустився цілої низки неточностей та огріхів. Він, на його думку, "відступив від загальних принципів", тому "слуги" мають до нього багато запитань.

"Два роки назад у парламент, фактично, вперше потрапив український народ… Більшість із нас були неофітами, жоден не був народним депутатом, це важливо розуміти. Але хтось уже мав політичний досвід і одного з таких людей ми обрали бути лідером нашого списку, нашої партії. На жаль виявилося, що політичний досвід грає в різні боки. Інколи він допомагає працювати, а інколи збільшує різні прояви, які можна назвати політичним лукавством, політичною дворушністю. Коли люди починають говорити одне, робити друге, а мати на меті щось третє – не зовсім зрозуміле та потаємне", – наголосив нардеп.

Водночас Разумков під час звернення до депутатів зауважив, що йшов зі "слугами" в політику не за грошима і не за посадами.

"Ми йшли для того, щоб змінити країну. Зробити її іншою. Зробити її кращою. Ми всі в це щиро вірили. Я пам'ятаю, як світилися очі у людей, які долучалися до команди. Я пам'ятаю очі людей на вулицях, на зустрічах, на ефірах… Бо вони нам вірили… Тому що ми нові, чесні, правильні, справедливі, інші… На жаль, сьогодні в цій залі я бачу вже інші очі. І очі у людей також сильно змінилися. Вони стали інакші. Весь цей час я намагався робити так, щоб хоча б частина цих обіцянок стала реальністю. Не гарними назвами та гаслами, за якими дуже часто ховаються неправильні, незаконні речі, а реальністю", – пригадав він.

Разумков додав, що нині принципи "слуг народу" суттєво змінилися.

"Принцип демократії, з яким ми йшли, – "право народу" – став принципом влади більшості. Принцип верховенства права та закону став змінений на "політичну доцільність". Принцип права на власну позицію та свободу слова змінив принцип "хто не з нами, той проти нас". Принцип "закон один для всіх" став принципом "друзям все, ворогам – закон". А принцип, що "офшори для влади – ганьба" став принципом "нічого страшного, у кожного ФОПа вони є", – наголосив політик.

Після виступів народних обранців від різних фракцій питання відкликання Разумкова поставили на голосування.

Поіменне голосування за відставку Разумкова

Підсумки голосування за відкликання Разумкова

За відставку спікера Разумкова проголосували 215 "слуг народу". Семеро з них проголосували проти, четверо – утрималися.

"Опозиційна платформа – За життя" та "Європейська Солідарність" не віддали за це жодного голосу.

Натомість підтримали "слуг":

  • 20 нардепів від "Батьківщини";

  • 19 – від "Партії "За майбутнє";

  • 6 – від "Голосу";

  • 18 – від "Довіри";

  • 6 – позафраційних.

Хто як голосував за відкликання Разумкова з посади спікера Ради

Після закриття цього питання Разумков залишив залу засідань парламенту під оплески нардепів.

"Слуги народу" зняли Разумкова з посади спікера Ради

Разумков прощається після відкликання з посади спікера

Оплески Разумкову

Разумков іде після відставки

Разумков залишає залу засідань Ради

Разумков виходить із залу засідань Ради після відкликання

Фото: Скріншот

Нагадаємо, 4 жовтня Верховна Рада почала процедуру звільнення Разумкова за поданням нардепа Давида Арахамії.

Згодом у Раді заявили, що "слуги" можуть відсторонити Разумкова з посади спікера до його відставки.

5 жовтня Разумкова відсторонили від ведення пленарних засідань на два дні.

6 жовтня народні депутати ухвалили рішення, що під час розгляду питання про відкликання з посади Разумкова головуючим буде нардеп від "слуг" і голова комітету парламенту з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Питання відставки спікера Ради представники монобільшості вирішили розглянути вже сьогодні, 7 жовтня.

Довідка: Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков, згідно з даними експертів, може мати президентські амбіції. Чинний глава держави Володимир Зеленський навіть може вбачати в ньому політичного конкурента, хоча рейтинги, здебільшого, і не вказують на високі шанси Разумкова на крісло президента.

Впродовж кількох місяців у ЗМІ час від часу з'являлася інформація із посиланням на неназвані джерела, буцімто в Офісі президента відбувається підготовка до відставки Разумкова, який є спікером парламенту з 2019 року. Акцентувалася увага, зокрема, на тому, що Разумков іде наперекір проханням Зеленського й висловлює власну думку.

Водночас в ОП наголошували, що між Разумковим та Зеленським немає конфлікту, і президент не вважає спікера Ради своїм конкурентом.

18 вересня "слуги" у прямому ефірі накинулися на спікера ВРУ Дмитра Разумкова й натякнули, що у них є голоси для його заміни.

30 вересня Разумков підтвердив, що колеги прийшли до нього за підписними листами про відкликання з посади голови Верховної Ради. Він уточнив, що відповідну пропозицію подав голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

Читайте також: Чужий. Що чекає на Разумкова після втрати посади спікера

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme