"Слуги" у прямому ефірі накинулися на Разумкова й натякнули, що у них є голоси для його заміни

Між спікером Верховної Ради Дмитром Разумковим, віце-спікером парламенту Русланом Стефанчуком та головою фракції "Слуга народу" Давидом Арахамією сталася словесна перепалка у прямому ефірі

Журналіст стрічки новин
"Слуги" у прямому ефірі накинулися на Ра…
Фото: Слуга народу / Facebook

Це відбулося під час обговорення законопроекту про олігархів, який було направлено до Венеціанської комісії.

Як пише Depo.ua, дискусія відбулася у прямому ефірі програми "Свобода слова".

"Тут тиску не було. Було звернення (уповноваженої ВР з прав людини, – ред.) Людмили Денісової. На цей лист відреагували чотири депутатські фракції та групи, і насправді в мене не було іншого варіанту, як відправити цей законопроект до Венеціанської комісії, тому що це всі чотири опозиційні фракції. Була позиція уповноваженої ВР з прав людини. Тому я вважаю, що я діяв в рамках того, в рамках того, про що мене попросила частина Верховної Ради", — сказав Разумков.

Водночас Стефанчук наголосив, що у нього "двояке відношення з приводу цього".

"Всі законопроекти, які були направлені до Венеціанської комісії направлялися в редакції першого читання або до того, які були подані в парламент, або коли ми їх розглядали в першому читання. Всі шість. Тоді жодного разу не біло пропозиції, мовляв, давайте цього не робити", — сказав Разумков.

Арахамія, своєю чергою, запитав: "У чому суспільна важливість перевіряти через Венеціанську комісії законопроект про олігархів?". Разумков же йому відповів, що "тут немає суспільної або не суспільної важливості, тут є позиція — рівні права для всіх в парламенті".

Після дискусії ведучий попросив Разумкова прокоментувати чутки щодо його відставки.

"Щодо відставки, ходять розмови, багато чуток сьогодні в залі ВР, багато що до мене доходить. Я казав і кажу, я за посаду триматися не буду. Я прийшов на неї, щоб працювати, і буду працювати далі, якщо мені дозволить це робити ВР. Процедури відкликання голови ВР з посади — більш ніж зрозумілі й прості, визначені регламентом, законами, Конституцією… Але я сьогодні продовжую працювати як голова ВР, і у відставку точно не збираюся", — додав Разумков.

Водночас Арахамія на це відповів, що у нормальних відносинах з Разумковим. Однак він додав, що монобільшість має достатньо голосів, щоб делегувати головою парламенту будь-кого.

"Я просто хочу невеликий акцент зробити — спікера не обирають, спікера делегують, і монобільшість делегує спікера Разумкова. Просто це потрібно завжди памʼятати. Я маю на увазі, що у нас достатньо голосів, щоб делегувати спікером будь-яку людину. Дмитре Олександровичу, вам скорішого одужання, чекаємо вас у Верховній Раді", — заявив Арахамія.

Нагадаємо, що під час цього ж прямого ефіру Разумков заявив, що поки він перебуває на лікарняному, йому почали міняти охоронців. Своєю чергою він не вважає це тиском. Раніше Арахамія вже критикував Разумкова за надання "закону про олігархів" Венеційській комісії.

Довідка: Останнім часом, що у мережі все частіше ходять чутки, що в Офісі президента обговорюють те, як відправити у відставку Разумкова. Акцентується увага на тому, що Разумков йде наперекір проханням Зеленського й висловлює власну думку. 

Також чутки підігріває рейтинг спікера парламенту, який вищий у суспільстві, аніж президента Зеленського. В Офісі глави держави негативно розцінюють самостійність Разумкова. Там вважають, що такі його дії не тільки шкодять команді, а й Україні.

Сам Разумков неодноразово заявляв, що у відставку не має наміру йти, а з президентом Володимиром Зеленським у них нормальні робочі відносини. В ОП також кажуть, що між Разумковим і Зеленський немає конфлікту, а президент не вважає спікера Ради своїм конкурентом. 

Однак цікаво, що Разумков 2 лютого був єдиним у РНБО, хто не підтримав санкції та закриття телеканалів NewsOne, ZIK і "112 Україна". Крім цього, він не був присутній на засіданні РНБО 26 лютого, коли були введені санкції проти нардепа від ОПЗЖ Віктора Медведчука.

Також Разумков не підтримав кандидатуру Юрія Вітренка на посаду першого віце-прем'єра – міністра енергетики, призначення якого вже декілька місяців просуває Офіс президента. 

У вересні голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що відставка Разумкова "з точки зору інструментарію можлива", але нардепи монобільшості не обговорювали цього. Також він наголошував, що підстав для звільнення спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова з посади немає, а фракція ним задоволена.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme