У Венеційській комісії підтвердили, що отримали законопроект Зеленського про олігархів

У Венеційській комісії повідомили, що отримали на розгляд проект закону президента України Володимира Зеленського щодо олігархів

Ірина Костенко
Шеф-редактор стрічки новин
У Венеційській комісії підтвердили, що о…
Фото: Прес-служба ВРУ

Відповідний лист від спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова було датовано 10 вересня.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу "Венеційки".

"У листі від 10 вересня 2021 року голова Верховної Ради України Дмитро Разумков попросив висновок Венеційської комісії щодо проекту закону (№5599, – ред.) "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)", – йдеться у повідомленні комісії.

Нагадаємо, дещо раніше перший заступник голови парламенту Руслан Стефанчук розповів, що антиолігархічна реформа в Україні впроваджуватиметься за трьома напрямами. За його словами, це стосуватиметься таких сфер, як політика, масмедіа і монопольний вплив на економіку. 

Згодом стало відомо, що уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до голови парламенту Дмитра Разумкова щодо направлення законопроекту №5599 про олігархів на перевірку до Венеційської комісії.

Повідомлялося, що чотири фракції Ради – "Опозиційна платформа – За життя", "Голос", "Батьківщина" та "Європейська Солідарність" – також звернулися до Разумкова щодо направлення законопроекту про олігархів на перевірку до "Венеційки".

Пізніше спікер підтвердив, що передав законопроект про олігархів до "Венеційки". Водночас він розповів, що народні депутати можуть ухвалити законопроект №5599 про олігархів у другому читанні не чекаючи на висновок Венеційської комісії щодо його конституційності.

За словами Разумкова, якщо той чи інший законопроект відправляють у Венеційську комісію, то у Верховної Ради немає зобов'язань чекати на її рішення до голосування за документ, оскільки це не регламентна процедура.

Довідка: 1 липня Верховна Рада підтримала за основу законопроект №5599 про олігархів. Згідно з ним, визначати, хто є олігархом – буде РНБО, головою якого є президент.

Документ розкритикував, зокрема, голова Ради Дмитро Разумков, який побачив у ньому конфлікт інтересів. Також президентський законопроект критично оцінили у комітеті парламенту з питань інтеграції України до ЄС. 

В цілому до другого читання законопроекту нардепами від різних фракцій було подано 1257 поправок.

Читайте також: Купа варіантів, і всі невдалі: Як Зеленський може поховати закон про олігархів

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme