"Слуги народу" виконали програму партії не більше, ніж на 25%, – КВУ

Попри заяви народних депутатів від монобільшості програма партії "Слуга народу" виконана не більше, ніж на 25%

Редактор стрічки новин
"Слуги народу" виконали програму партії…
Фото: Прес-служба "Слуги народу"

Експерти громадської організації "Комітет виборців України" (КВУ) провели фактчекінг заяв першого заступника голови Верховної Ради Олександра Корнієнка під час виступу 15 листопада на з’їзді партії "Слуга народу".

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на Facebook-сторінку організації.

За результатами аналізу заяв Корнієнка щодо підсумків роботи партії впродовж двох років, у КВУ виявили у його промові низку суттєвих перебільшень. Зокрема, на думку експертів, є перебільшеннями заяви щодо виконання 42% передвиборчої програми "Слуги народу", міцної партійної дисципліни партії та кінця олігархічної політики в Україні.

Що говорив Корнієнко та що з цього є правдою

1. "Якщо подивитись на програму, з якою партія йшла на вибори, можна побачити: станом на сьогодні, на середину нашої каденції у Верховній Раді, ми виконали 42% даних нами обіцянок".

У КВУ вважають це перебільшенням. Адже за даними експертів організації, програма "Слуги народу" виконана не більше, ніж на 25%. При цьому значна частина ключових обіцянок партії так і не була реалізована або ж мали місце спроби виконати їх в прямо протилежний спосіб, ніж було заявлено під час виборів.

2. "Завдяки зусиллям команди "Слуги Народу" народних депутатів позбавили недоторканності та повернули покарання за незаконне збагачення".

Ця теза, як зазначають у КВУ, є правдою. У вересні 2019 року Верховна Рада скасувала депутатську недоторканність. Щоправда, є проблеми із практичною реалізацією вказаних норм. Так, вже відомі випадки, коли Генеральний прокурор затягував або взагалі не підписував підозри для депутатів провладної партії. Щодо закону про повернення відповідальності за незаконне збагачення, то його було ухвалено у жовтні 2019 року. 

3. "У селян з’явилося право розпоряджатися своєю землею, парламент захистив ліси від незаконної вирубки, поклав край олігархічній політиці та ухвалив низку найважливіших для країни законопроектів".

Ці слова Корнієнка у КВУ вважають перебільшенням.

"Відповідні закони були ухвалені Верховною Радою, проте висока оцінка їх результатів з боку екс-голови партії є перебільшенням. За оцінкою експертів принаймні частина депутатів монобільшості перебувають під значним впливом олігархів, що проявляється під час прийняття конкретних рішень ВР. Також, за даними КВУ, із вересня 2021 року "Слуга Народу" стала більш залежною від підтримки депутатських груп "Довіра" та "За майбутнє", що також ставить під сумнів тезу про кінець олігархічної політики", – йдеться у повідомленні.

4. "За цей період (два роки) команда "Слуги народу" з честю пройшла випробування місцевими виборами, посівши перше місце за кількістю мандатів серед українських партій".

Ці теза є правдою, адже дійсно за результатами місцевих виборів-2020 "Слуга народу" отримала 15% депутатських мандатів, що є найвищим показником серед політичних партій.

5. "Разом ми зробили партію справжньою політичною силою з чіткою структурою, міцною партійною дисципліною, з почуттям єдиної команди на всіх рівнях – від громади до вищих органів державної влади".

У цій заяві експерти КВУ побачили перебільшення.

"Слуга народу" лідирує за кількістю публічних скандалів, пов’язаних із діями представників партії. За оцінкою Комітету виборців у Верховній Раді за два роки роботи фігурантом гучного скандалу став кожен п’ять народний депутат монобільшості (понад 53 народні депутати), що не відповідає принципам міцної партійної дисципліни", – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 15 листопада у Києві відбувся з'їзд партії "Слуга народу". Під час з'їзду було обрано очільницею партії народну депутатку Олену Шуляк. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme