"Слуги народу" вирішили, хто головуватиме в Раді під час голосування за відставку Разумкова

Народні депутати вирішили, що під час розгляду питання про відкликання з посади голови Верховної Ради Дмитра Разумкова головуючим буде голова комітету парламенту з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев

Ірина Костенко

За відповідне рішення проголосували 236 народних депутатів.

Спершу заступник спікера Руслан Стефанчук поставив на голосування розгляд цього питання, передає Depo.ua.

"Відповідно до вимог частини 3 статті 76 регламенту Верховної Ради України ставлю на голосування пропозицію про розгляд за процедурою ad hoc питання про обрання головуючого на пленарному засіданні при розгляді питання про відкликання з посади голови ВРУ з числа народних депутатів, які не підписували пропозицію про відкликання спікера", – зауважив він.

Таку пропозицію головуючого підтримали 234 народних депутатів.

При цьому жодного голосу "за" не віддали нардепи від "Опозиційної платформи – За життя", "Європейської Солідарності", "Батьківщини" та "Голосу".

Двоє "слуг народу" проголосували "проти", троє – утримались.

Підтримали ж монобільшість 10 нардепів від "Партії "За майбутнє", 17 – від "Довіри" та троє позафракційних.

Після цього фракції парламенту висунули своїх кандидатів на головуючого під час розгляду питання відставки Разумкова 7 жовтня:

  • народного депутата від "Слуги народу" та голову комітету парламенту з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева;
  • позафракційного народного депутата Гео Лероса;

  • народного депутата від "Європейської Солідарності" Олексія Гончаренка;

  • члена депутатської фракції "Слуга народу" Олександра Бакумова.

Дехто жартома пропонував запросити на цю роль нардепа від "слуг" Юрія Корявченкова, або ж представника "ЄС" та колишнього спікера Андрія Парубія.

Під час рейтингового голосування переміг Гетманцев з 236 голосами.

 

Лерос зібрав 42 голоси, Гончаренко – 72, а Бакумов – 118.

Отже, саме Гетманцев буде головувати на засіданні Ради 7 жовтня, коли нардепи розглядатимуть питання відставки Разумкова.

За таке рішення у підсумку проголосували 239 народних обранців.

Нагадаємо, 4 жовтня Верховна Рада почала процедуру звільнення Разумкова за поданням нардепа Давида Арахамії.

Згодом у Раді заявили, що "слуги" можуть відсторонити Разумкова з посади спікера до його відставки.

5 жовтня Разумкова відсторонили від ведення пленарних засідань на два дні. Питання його відставки можуть розглянути вже у четвер, 7 жовтня.

Довідка: Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков, згідно з даними експертів, може мати президентські амбіції. Чинний глава держави Володимир Зеленський навіть може вбачати в ньому політичного конкурента, хоча рейтинги, здебільшого, і не вказують на високі шанси Разумкова на крісло президента.

Впродовж кількох місяців у ЗМІ час від часу з'являлася інформація із посиланням на неназвані джерела, буцімто в Офісі президента відбувається підготовка до відставки Разумкова, який є спікером парламенту з 2019 року. Акцентувалася увага, зокрема, на тому, що Разумков іде наперекір проханням Зеленського й висловлює власну думку.

Водночас в ОП наголошували, що між Разумковим та Зеленським немає конфлікту, і президент не вважає спікера Ради своїм конкурентом.

18 вересня "слуги" у прямому ефірі накинулися на спікера ВРУ Дмитра Разумкова й натякнули, що у них є голоси для його заміни.

30 вересня стало відомо, що у Раді розпочали процедуру звільнення спікера Дмитра Разумкова.

Разумков підтвердив, що колеги прийшли до нього за підписними листами про відкликання з посади голови Верховної Ради. Він уточнив, що відповідну пропозицію подав голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

Читайте також: Чужий. Що чекає на Разумкова після втрати посади спікера

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua