Справа проти відстороненого голови Конституційного суду Тупицького пішла до суду

Слідчі ДБР направили до суду обвинувальний акт стосовно колишнього голови Конституційного суду Олександра Тупицького
 

Журналіст відділу новин
Справа проти відстороненого голови Конст…
Фото: КСУ

Тупицький обвинувачується в присвоєнні владних повноважень та втручанні у систему "Клієнт Казначейства – Казначейство".

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на прес-службу ДБР.

"Слідчі ДБР за погодженням з прокурором Офісу генерального прокурора направили до суду обвинувальний акт стосовно колишнього Голови та головного бухгалтера Конституційного суду України, обвинувачених в несанкціонованому втручанні в роботу автоматизованої системи "Клієнт Казначейства – Казначейство", – повідомили в ДБР.

В ДБР нагадали, що указом президента України від 29 грудня 2020 року голову КСУ відсторонено від посади.

"Ознайомившись із цим рішенням, підозрюваний вирішив самовільно присвоїти владні повноваження та продовжити керувати Конституційним Судом України", – йдеться у повідомленні.

ДБР вказує, що Тупицький дав керівнику Бухгалтерської служби КСУ (за інформацією на сайті КСУ йдеться про Наталію Осницьку) незаконну вказівку щодо використання його особистого ключа з кваліфікованим електронним підписом для втручання в роботу системи казначейства.

В результаті головний бухгалтер КСУ у період з 29 грудня 2020 року до 09 лютого 2021 року "здійснила 207 несанкціонованих втручань у роботу автоматизованої системи та підписала із використанням електронного цифрового підпису" Тупицького.

"Крім того, Тупицький незаконно підписував "електронні платіжні доручення на виплату винагороди судді, заробітної плати співробітникам Секретаріату КСУ разом із преміями, грошовими та матеріальними допомогами, надбавками за інтенсивність праці та іншими виплатами", – наголошують в ДБР,

Тупицького обвинувачують за ст. 27 ("Підбурення та пособництво"), головного бухгалтера КСУ за ч. 2 ст. 361 ("Несанкціоноване втручання в роботу автоматизованої системи за попередньою змовою групою осіб, що призвело до підробки інформації, спотворення процесу її обробки та порушення встановленого порядку маршрутизації").

Нагадаємо, 1 жовтня ДБР завершило одне з розслідувань у справі Тупицького про організацію несанкціонованого втручання у роботу автоматизованої системи "Клієнт Казначейства – Казначейство".

Що відомо про "справу Тупицького"

28 грудня 2020 року голові Конституційного Суду України Олександру Тупицькому було повідомлено про підозру у здійсненні впливу на свідка шляхом підкупу, а також в наданні завідомо неправдивих показань свідка.

29 грудня Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення Голови Конституційного Суду України Олександра Тупицького від посади судді КСУ строком на два місяці.

27 березня Глава держави скасував укази четвертого президента України Віктора Януковича від 2013 року про призначення Олександра Тупицького та Олександра Касмініна суддями Конституційного Суду.

29 березня 2021 року стало відомо, що після звільнення Тупицького обов'язки очільника КСУ буде виконувати Сергій Головатий, який був заступником Тупицького.

5 квітня 2021 року КАС ВС прийняв позовні заяви до розгляду та відкрив провадження у справах за позовами О. Тупицького та О. Касмініна щодо оскарження Указу Президента України, який анулював їх призначення на посаді.

14 липня стало відомо, що Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду визнав незаконним указ президента Володимира Зеленського, яким скасовано призначення Олександра Тупицького суддею КСУ.

19 липня ДБР відкрило кримінальне провадження через рішення суду в справі Тупицького за фактом зловживання владою або службовим становищем, що призвело до тяжких наслідків.

На початку жовтня Президент Володимир Зеленський подав апеляцію на рішення суду про скасування його указу щодо звільнення з посади голови Конституційного Суду Олександра Тупицького

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme