Стало відомо, чи зможуть відсторонені за відмову від COVID-щеплень українці отримати лікарняні

У Фонді соціального страхування повідомили, чи зможуть українці, яких відсторонили від роботи за відмову вакцинуватися проти коронавірусу, отримати лікарняні виплати

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Стало відомо, чи зможуть відсторонені за…
Фото: Depo.ua

За даними Фонду, працівники професій, які підлягають обов'язковій вакцинації проти коронавірусу та були відсторонені за відмову від щеплення, не можуть отримувати лікарняні виплати на період відсторонення.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу Фонду.

Зазначається, що виплати не проводяться за ті дні тимчасової непрацездатності, які збігаються з днями відсторонення від роботи.

"Відсторонення від роботи працівників, для яких визначена обов’язковість щеплень проти СOVID-19, однак які відмовились від вакцинації, покликане убезпечити їх колег, відвідувачів, учнів, вихованців, студентів та інших від ризику інфікування та подальшого поширення коронавірусу SARS-CoV-2. Відмова від щеплень за відсутності абсолютних протипоказань наражає на небезпеку оточуючих", – йдеться у повідомленні.

Уточнюється, що за законодавством, допомога з тимчасової втрати працездатності фінансується, щоб компенсувати заробіток, втрачений за час лікування.

"У разі відсторонення від роботи з припиненням виплати заробітної плати працівника, який не дотримується вимог щодо обов'язкової вакцинації проти COVID-19, факт втрати заробітку через хворобу або травму в такий період відсутній", – наголосили у прес-службі.

Нагадаємо, 7 жовтня Міністерство охорони здоров'я офіційно затвердило перелік професій в Україні, працівники яких мають обов'язково вакцинуватися від коронавірусу. Згідно з наказом, обов'язкова вакцинація передбачається для працівників центральних органів виконавчої влади та їхніх територіальних органів, місцевих державних адміністрацій та їхніх структурних підрозділів, закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальних, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності.

Згодом голова Комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування, народний депутат від "Слуги народу" Михайло Радуцький повідомив про можливе збільшення переліку професій, для яких вакцинація від коронавірусу є обов'язковою. До цього переліку професій хочуть внести усіх працівників державних установ, організацій та підприємств, соціальних працівників та співробітників поштових послуг.

Читайте також: Україна на карантині до 31 грудня: Що відбувається (ХРОНІКА)

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme