Стан критичний: Грузинські лікарі обстежили Саакашвілі та розповіли про його діагнози

Тюремна лікарня не відповідає тим умовам, які необхідні для лікування третього президента Грузії Міхеіла Саакашвілі

Редактор стрічки новин
Стан критичний: Грузинські лікарі обстеж…
Фото: Прес-служба Омбудсмена Грузії

Медики наголошують, що у разі погіршення стану здоров'я Саакашвілі, реанімаційна бригада, яка є у тюремній лікарні, не зможе йому допомогти.

Про це йдеться у висновку мультифункціональної групи лікарів, створеної з ініціативи Народного захисника Грузії, передає Depo.ua з посиланням на "Эхо Кавказа".

Група лікарів від імені Народного захисника відвідала Саакашвілі у тюремній лікарні увечері 16 листопада. Вони обстежили екс-президента, який голодує вже 48 день поспіль, а також оглянули оснащення тюремної лікарні. В оприлюдненому менш ніж за добу висновку сказано, що Саакашвілі дійсно голодує 48 днів і до цього часу перебуває в критичному стані.

Саакашвілі були поставлені такі діагнози: енцефалопатія Верніке, прогресуюча гіпокаліємія, анемія, таласемія та ймовірність шлункової кровотечі.

Крім того, медики наголошують, що в ув'язненні стан Саакашвілі погіршується через відмову від повноцінного лікування та підвищеного стресу. Лікарі вважають, що найближчим часом усі виявлені діагнози можуть закінчитися загостренням – епілептичним статусом або комою, шлунковою кровотечею, летальною аритмією, нирковою недостатністю, рабдоміолізом, пульмональним емболізмом та серцевою недостатністю. Крім того, зазначають фахівці, у разі припинення голодування є більша ймовірність розвитку рефідинг-синдрому.

Що стосується самої лікарні при в'язниці N18 у Глданському районі Тбілісі, то, на думку лікарів, установа знаходиться на стадії формування, в лікарні функціонує лише частина медичної апаратури, а на місці немає необхідних фахівців.

"У разі погіршення стану пацієнта це створить проблеми, оскільки групи лікарів, яка постійно перебуває на місці, не достатньо. Енцефалопатія Верніке не була діагностована через відсутність невролога, не досліджено ймовірність шлункової кровотечі, не розглянуто необхідність постійної кардіологічної телеметрії на тлі гіпокаліємії", - йдеться у висновку.

Фахівці також переконані, що якщо стан Саакашвілі погіршиться, реанімаційна бригада, що чергує на місці, не зможе надати необхідну допомогу і пацієнта доведеться перевозити в іншу клініку.

"У разі певних ускладнень для життя, наприклад, інфаркт, інсульт, тромбоемболія, за словами місцевих лікарів, планується перевести пацієнта в іншу клініку, що, виходячи з його стану, означає втрачений час, що буде критично для життя пацієнта", - йдеться у висновку.

Група зібраних з ініціативи Народного захисника лікарів дійшла висновку, що Саакашвілі треба негайно перевозити до цивільної мультипрофільної клініки.

"Виходячи з критичності стану пацієнта, його лікування негайно рекомендовано у функціональному поліпрофільному шпиталі з великим досвідом, зокрема у відділенні інтенсивної терапії, якого немає у тюремній установі №18", – йдеться у висновку.

Нагадаємо, 8 листопада третього президента Грузії Міхеіла Саакашвілі перевезли із в'язниці, де він перебував до суду, до тюремної лікарні у Глдані. 

Український омбудсмен Людмила Денісова заявила, що Саакашвілі побили під час госпіталізації до лікарні. Лікар Саакашвілі Ніколоз Кіпшидзе наголосив, що стан політика критичний і ситуація найближчим часом може погіршитися. 

11 листопада адвокат третього президента Грузії заявив, що Саакашвілі готовий припинити голодування, якщо його помістять до звичайної лікарні, а не в'язничної.

15 листопада стало відомо, що до Саакашвілі не пустили лікарів. Денісова повідомила також, що його стан продовжує погіршуватися на тлі тривалого голодування у в'язниці.

16 листопада уповноважену Верховної Ради України з прав людини Людмилу Денісову не пустили до ув'язненого в Грузії Міхеіла Саакашвілі. Людмила Денісова згодом також заявила, що до Саакашвілі не допускають його особистого лікаря. 

Читайте також: Дилема Саакашвілі: Чи піде Зеленський на конфлікт з проросійським урядом Грузії

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme