Стефанчук звинуватив Разумкова у поширенні пліток та недотриманні регламенту у Раді через "власні амбіції"

Перший заступник голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук звинуватив очільника парламенту Дмитра Разумкова у тому, що той не дотримується регламенту під час погоджувальної ради та ставить вище регламенту власні політичні амбіції 

Журналіст стрічки новин
Стефанчук звинуватив Разумкова у поширен…
Фото: Слуга народу / Facebook

Це сталося після того, як Разумков розкритикував голосування за закон про олігархів 23 вересня під головуванням Стефанчука.

"Я дуже мрію про те, щоб погоджувальна рада врешті-решт почала відповідати регламенту, за який ми вболіваємо, і питання, які порушувалися на погоджувальній раді, чітко відповідали статті Конституції. І щоб погоджувальна рада перестала бути місцем поширення пліток чи емоцій заради власних амбіцій", – сказав Стефанчук на погоджувальній раді. 

Зазначимо, що сам Разумков заявив, що закон про олігархів був проголосований з порушенням регламенту, зокрема, нардепи "наробили помилок під час непрофесійної підготовки до розгляду закону і пішли за незрозумілою процедурою в залі Верховної Ради".

"Рішення ухвалює український парламент, не комітет. І за те, за що голосує український парламент, я як спікер повинен підписати. Це рішення Конституційного Суду, можете підняти й подивитись. Підписується виключно те, що проголосовано в залі", – обурився політик.

Він додав, що три поправки до законопроекту про олігархів, за які проголосували у Раді 23 вересня, суперечать одна одній.

"Ті правки, які ставились на голосування, ті які ставились на відхилення, або в редакції, яка залишилась в комітеті. Їх повинно бути три. Коли ви в п'ятницю (1 жовтня, – ред.) розповідаєте, що шось лежить в Апараті Верховної Ради, підійміть свій комітет, в якому в четвер була направлена відповідна довідка, де були зауваження профільних управлінь Верховної Ради України", – зауважив він.

Нагадаємо, що законопроект про олігархів у другому читанні підтримали 279 депутатів – фракція "Слуга народу" (229 голосів), група "Довіра" (15), "За майбутнє" (18) та фракція "Голос" (11). У "Голосі" закон підтримала група, що протистоїть лідеру партії Кірі Рудик та голові фракції Ярославу Железняку.

24 вересня стало відомо, що народним депутатам доведеться ще раз проголосувати за закон про деолігархізацію, адже під час розгляду законопроекту у другому читанні було враховано одразу три поправки, які суперечать одна одній. 

Сам голова Верховної Ради Дмитро Разумков заявив, що розгляд законопроекту про олігархів у профільному комітеті парламенту відбувся "під грифом великої таємності" і попросив апарат ВРУ та його керівництво розібратися, "як так відпрацював секретаріат". Він також попросив пояснень у голови комітету – нардепа від "слуг" Олександра Завітневича.

Конфлікт "Слуги народу" та Разумкова через закон про олігархів виник на підставі того, що останній критикував його ще до першого читання. Так, спікер ВР наголошував, що визначати, хто потрапляє до олігархічного списку, має Національне бюро з питань запобігання корупції, тоді як "слуги" наголошували, що це має робити Рада нацбезпеки й оборони. Перед голосуванням у другому читанні Разумков на прохання омбудсмена Людмили Денісової та опозиції направив документ до Венеційської коміії щодо його конституційності. Після цього "слуги" вкрай обурилися на Разумкова, а 1 жовтня розпочали процедуру щодо його відкликання з посади.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme