Столтенберг у прямому ефірі відреагував на військові маневри Росії поблизу українських кордонів 

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг висловив занепокоєння щодо нарощування військ Росією навколо українського кордону

Олександра Мандровська
Журналіст відділу новин
Столтенберг у прямому ефірі відреагував…
Фото: Прес-служба НАТО

Від імені всіх країн-учасниць Альянсу він закликав Росію до негайної деескалації ситуації та до поваги суверенітету й територіальної цілісності України та інших країн-сусідок РФ.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-конференцію генсека Альянсу, яка відбулася 12 січня. 

"У нас була дуже серйозна і пряма дискусія щодо ситуації в Україні та навколо неї та наслідків для європейської безпеки. Існують істотні відмінності між країнами-членами НАТО та Росією з цих питань. Наші розбіжності буде нелегко подолати. Але позитивною ознакою є те, що всі країни-члени НАТО та Росія сіли за один стіл для обговорення предметної тематики", – наголосив Столтенберг.

Він додав, що країни-учасниці НАТО також  закликали Росію утриматися від агресивної силової позиції та злонаміренних дій, спрямованих проти країн НАТО. 

Водночас і Росія, і члени НАТО висловили необхідність відновлення діалогу. Країни-члени НАТО готові знову зустрічатися з Росією

"Я також вітаю двосторонні консультації між США та Росії. Це – можливості для конструктивної взаємодії, які не слід упускати в інтересах безпеки в Європі. Зокрема, ми б хотіли обговорити конкретні шляхи збільшення прозорості військових навчань. Також зменшити кіберзагрози та запобігати небезпечним військовим інцидентам", –прокоментував ситуацію генсек НАТО.

Нагадаємо, на прес-конференції Столтенберг також сказав, хто вирішуватиме долю України в НАТО. Столтенберг зауважив, що тільки Україна і 30 країн-членів НАТО можуть вирішувати, коли "Україна є готовою до вступу до Альянсу".

Довідка: 9 січня у Женеві (Швейцарія) відбувся перший раунд переговорів США і Росії щодо "гарантій безпеки".

10 січня сторони мали двосторонній діалог щодо стратегічної стабільності. Перемовини проходили за зачиненими дверима й тривали майже вісім годин

За результатами зустрічей і переговорів з Росією, які вже відбулись, державний секретар США Ентоні Блінкен виключив можливість поступок у питанні територіальної цілісності України. Він наголосив, що переговори ведуться не для того, аби піти на поступки перед загрозою вторгнення РФ в Україну через вісім років після того, як вона окупувала Крим.

Водночас голова російської делегації – заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков – заявив, що Росія фактично поставила перед Заходом ультиматум – НАТО має відмовитись від "матеріального освоєння" (озброєння) цілої низки країн. Йдеться про держави, які увійшли до складу Альянсу після 1997 року (за останні 25 років) – фактично, про всі постсоціалістичні країни.

Втім, сам Рябков, коментуючи шанси втілення таких вимог РФ у реальність, зазначив, що це – малоймовірно.

Сьогодні, 12 січня, відбулось засідання Ради НАТО – Росія, а на 13 січня заплановане обговорення в ОБСЄ.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme