"Це нонсенс": У НАН України розкритикували Данілова через його пропозицію перейти на латиницю

Директор інституту української мови Національної академії наук Павло Гриценко вважає нонсенсом заяву секретаря Ради національної безпеки й оборони Олексія Данілова про необхідність переходу України з кирилиці на латиницю

Журналіст стрічки новин
"Це нонсенс": У НАН України розкритикува…
Фото: Офіс президента

Мовознавець наголосив, що на кириличній основі "у нас є створена величезна інформаційна база", а перехід на латиницю просто знищить її.

Як пише Depo.ua, вою думку він висловив в ефірі телеканалу "Україна 24".

"Кирилиця в України існує принаймні спорадично, тобто частково, з IX століття, а з Х століття почалося масове поширення кириличної книги – а це те, через що утвердилася наша держава. Тому що через кириличну книгу київський князь посилав своїх губернаторів (тепер так кажуть, а тоді казали — посадники) у різні міста", — сказав він.

Гриценко назвав нонсенсом пропозицію Данілова.

"Це нонсенс. У нас є прекрасна традиція кирилична, у нас є створена величезна інформаційна база на кириличній основі. Київ був настільки матірʼю містам (князівствам) Руським, що він посилав туди книги й грамотність. Тепер ми хочемо це все ліквідувати? І ніякої паралельності, всяка паралельність руйнує — руйнувати традицію не можна ", — додав Гриценко.

Нагадаємо, минулого тижня в одному з інтерв'ю секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов заявив, що українському суспільству потрібно позбавитися від кирилиці та перейти на латиницю. Він наголосив також, що українські діти мають вивчати англійську мову вже з дитячого садочка. На це народний депутат від "Європейської Солідарності" Володимир В'ятрович заявив, що влада продовжує атакувати базові для національної ідентичності речі.

Зазначимо, що подібні заяви Данілов робив й раніше. Так, у березні він заявив, що англійська має стати другою мовою в Україні, щоб бути запорукою незалежності. Тоді він додав, що англійська може захистити Україну від атак Росії.

У липні Данілов знову проголосив цю тезу. За його словами, для підвищення своєї зовнішньої безпеки Україні потрібно було розв'язати мовне питання ще в 1991 році, зробивши державними українську та англійську. При цьому він назвав Володимира Зеленського першим націонал-патріотичним президентом, який хоче поставити крапку в мовному питанні.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme