У Bellingcat кажуть, що після прес-марафону мають до Зеленського нові запитання щодо "Вагнергейту"

Прес-марафон президент Володимира Зеленського не дав усіх відповідей щодо спецоперації з затримання "вагнерівців"

Редактор стрічки новин
У Bellingcat кажуть, що після прес-мараф…
Скріншот

Глава відділу розслідувань Bellingcat Христо Грозєв заявив, що після прес-марафону Зеленського виникло лише більше запитань щодо "Вагнергейту".

Про це він сказав в ефірі телеканалу "Україна 24", передає Depo.ua.

За словами Грозєва, у Bellingcat встановили, що це була "добре спланована операція з якимось політичним ризиком".

"Вона була схвалена, у цьому ми змогли переконатися і на основі розмов та інтерв'ю з учасниками, так і на основі документів. І оскільки вона була схвалена, вона вважалася на якомусь етапі державою своєю. Тому далі вже питання, це авантюра чи ні, потрібно закрити. До моменту схвалення та сигналу, що можна їхати, можна було вважати її поганою. А далі… Якщо вона була погана, потрібно було заздалегідь її зупинити", — сказав він.

Грозєв зазначив, що Bellingcat звернеться до Офісу президента за коментарями.

"Я сподіваюся, що ми зможемо отримати відповіді найближчим часом. Ми будемо й надалі звертатися до Офісу президента, щоб отримати ці відповіді", - додав розслідувач.

Він висловив сподівання, що фільм про "Вагнергейт" вийде через шість місяців.

Нагадаємо, 26 листопада Володимир Зеленський провів прес-марафон, який тривав понад п’ять годин. Він визнав, що спецоперація із захоплення бойовиків ПВК "Вагнера" планувалася і назвав її "ганебною" для української розвідки.

На думку Зеленського, примусова посадка в Україні літака з найманцями могла зіпсувати відносини з турецьким президентом Реджепом Ердоганом, оскільки на борту рейсу Turkish Airlines Мінськ — Стамбул були громадяни Туреччини, а тодішнє керівництво Головного управління розвідки Міноборони не повідомляло Анкару про план.

Зеленський також звинуватив ексглаву ГУР МО Василя Бурбу у тому, що він "злив інформацію" у пресу. Крім того, він заявив, що колишній керівник ГУР пропонував йому передати формулу "вакцини від коронавірусу" США та Китаю, і назвав його "авантюристом та аферистом".

Довідка: 17 листопада проект Bellingcat оприлюднив розслідування щодо зриву спецоперації з затримання бійців ПВК "Вагнер". Згідно з висновками розслідування, яке тривало впродовж року, українська військова розвідка планувала захопити 33 найманців російської приватної військової компанії "Вагнер" 25 липня 2020 року. Це мало статися після приземлення їхнього літака, який летів із Мінська до Стамбула, в Україні під вигаданим приводом. Однак, як зазначають розслідувачі, за кілька днів до того, як літак мав вилетіти з Білорусі, президент України Володимир Зеленський досягнув угоди про припинення вогню з Росією та російськими гібридними військами на Донбасі. Вона мала набрати чинності 27 липня і, за даними журналістів, спонукала Офіс президента відкласти операцію на п’ять днів.

Голова ОП Андрій Єрмак нібито запропонував перенести операцію на тиждень після того, як стало відомо про угоду щодо припинення вогню. Розвідники натомість пропонували затримати операцію на чотири дні. Зрештою її вирішили перенести на п’ять днів.

Водночас у Bellingcat визнали, що не змогли підтвердити факти цих переговорів в Офісі президента, адже представники ОП відмовилися від інтерв'ю з розслідувачами. 

Читайте також: "Вагнергейт" за версією Bellingcat: Які проблеми очікують на Зеленського і Єрмака

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme