У Казахстані Назарбаєва позбавили права голосування у Радбезі

Парламент Казахстану позбавив президента 1991-2019 років Нурсултана Назарбаєва довічного права на голосування у Раді безпеки країни та Асамблеї народу

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
У Казахстані Назарбаєва позбавили права…
Фото: Flickr

Відповідне рішення ухвалила нижня палата парламенту Казахстану 19 січня, після хвилі звільнень родичів Назарбаєва з топ-посад у країні.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на 24kg.

Зазначається, що Комітет з питань конституційного законодавства, судової влади та правоохоронних органів, ухвалив рішення про передачу чинному главі держави повноважень голови Асамблеї народу Казахстану та керівника Ради безпеки.

Окрім цього, парламент обговорює зміни та доповнення до законів, які зберігають за Назарбаєвим право бути членом Конституційної ради республіки, а також виступати в уряді та парламенті.

Зазначимо, що дещо раніше у Казахстані затримали віце-міністра енергетики Жумабая Карагаєва за підозрою у необґрунтованому підвищенні цін на газ. Саме через його дії люди вийшли на протести 2 січня.

Нагадаємо, що протестувальники Казахстану вимагали не лише зменшити ціни на паливо, а й відставки колишнього президента Нурсултана Назарбаєва з посади очільника Ради безпеки, який, на їхню думку, покинув пост глави держави лише формально. Після цього чинний президент країни Касим-Жомарт Токаєв заявив, що очолить Раду безпеки Казахстану замість Назарбаєва. 

Відомо також, що Токаєв створив фонд для "розкуркулення" олігархів часів Назарбаєва. За його словами, завдяки Назарбаєву "в країні з'явилася група дуже прибуткових компаній і прошарок людей, багатих навіть за міжнародними мірками". 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme