Президент Казахстану заявив про створення фонду для "розкуркулення" олігархів часів Назарбаєва

У Казахстані буде створено фонд "Народу Казахстану", який мають спонсорувати заможні громадяни країни

Редактор стрічки новин
Президент Казахстану заявив про створенн…
Фото: akorda.kz

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав заможних громадян країни розпочати системно ділитися зі співвітчизниками своїми фінансовими накопиченнями.

Про це він заявив під час свого виступу у парламенті Казахстану, передає Depo.ua.

"Завдяки першому президентові Єлбаси (Нурсултану Назарбаєву, – ред.) в країні з'явилася група дуже прибуткових компаній і прошарок людей, багатих навіть за міжнародними мірками. Вважаю, що настав час віддати належне народу Казахстану та допомагати йому на системній та регулярній основі", – зазначив Токаєв.

Він доручив новому уряду знайти регулярних спонсорів фонду "Народу Казахстану".

"Це не фонд президента чи уряду, або будь-якого іншого держоргану. Це фонд усіх казахстанців. Це народний фонд. Він не функціонуватиме при адміністрації чи уряді. Буде створено авторитетну наглядову раду. Призначено чесного, відповідального керівника", – підкреслив глава Казахстану.

Токаєв заявив, що буде забезпечено повну прозорість його діяльності, підзвітність та підконтрольність суспільству. Плани, бюджет та проекти фонду публікуватимуться на відповідному сайті, а фінансування фонду здійснюватиметься з приватних та державних джерел. Також, за словами президента Казахстану, планується залучити допомогу міжнародних благодійних організацій. До цього фонду буде направлено обов'язкові відрахування оператора лотерейної діяльності, центру обліку довідок та інших монополістів.

Фонд займатиметься вирішенням реальних проблем у сфері охорони здоров'я, освіти, соцпідтримки. Наприклад, допомогою дітям із рідкісними захворюваннями. Також за рахунок коштів фонду будуватимуть спортивні об'єкти для дітей у містах, районах, селищах, селах.

Із коштів цього фонду також виділять підтримку сім'ям загиблих поліцейських та військовослужбовців.

"Звичайно, ми очікуємо значні та регулярні відрахування з боку великого бізнесу. Уряд має визначити коло компаній і погодити з ними розмір щорічних внесків у фонд. Крім того, чекаю активної участі від тих осіб, які, фактично володіючи величезними коштами, залишаються в тіні", – сказав Токаєв на засіданні мажилісу.

Глава Казахстану впевнений, що фонд може стати ще одним інструментом консолідації суспільства, зміцнить почуття соціальної справедливості в громадянах.

Нагадаємо, сьогодні, 11 січня, президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив про завершення основної місії миротворців Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ). За його словами, виведення військ ОДКБ із Казахстану розпочнеться через два дні – 13 січня.

Довідка: У Казахстані люди вийшли на протести після того, як уряд підвищив з 1 січня 2022 року ціну на зріджений нафтовий газ. Протестувальники заявили, що більшість транспорту в Мангістауській області заправляється цим паливом, але нинішній розмір мінімальної заробітної плати робить його фактично недоступним. Вони вимагали вдвічі знизити ціну, а їхню область забезпечити постійним запасом газу, бо зараз вони стикаються зі збоями в його подачі. Згодом президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв оголосив про зниження ціни на газ та введення державного регулювання цін на пальне. 

Також президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв схвалив відставку уряду та виконав деякі інші вимоги на тлі протестів. Однак протести продовжилися. Демонстранти вимагали відставки колишнього президента Нурсултана Назарбаєва з посади очільника Ради безпеки, який, на їхню думку, покинув пост глави держави лише формально. Після цього Токаєв заявив, що очолить Раду безпеки Казахстану замість Назарбаєва. 

5 січня у Казахстані оголосили режим надзвичайної ситуації. Президент Касим-Жомарт Токаєв звернувся до держав-членів Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) по допомогу у придушенні протестів і заявив про "терористичну загрозу". Ті погодились ввести свій контингент в країну. 

За офіційними даними, у Казахстані перебуває 2 030 військовослужбовців країн ОДКБ та 250 одиниць техніки. Як відомо, до ОДКБ входять шість держав – Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Росія та Таджикистан.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme