UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

У Казахстані почався збір підписів з вимогою розкрити імена жертв протестів

У Казахстані розпочався збір підписів під вимогою розкрити імена загиблих під час протестів

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
У Казахстані почався збір підписів з вим…
Скріншот

Також від влади вимагають надати сім'ям загиблих та постраждалих у протестах матеріальну допомогу.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на КазТАГ.

"Вимагаємо оприлюднити імена 225 осіб, загиблих і зниклих безвісти. Крім того, вимагаємо надати допомогу близьким загиблих і отримали важкі поранення за рахунок фонду "Народу Казахстану" (Қазақстан халқина)", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що серед загиблих під час протестів чимало випадкових жертв та багатодітних батьків. Водночас в ініціативній групі переконані, що кількість жертв буде зростати, оскільки точна кількість зниклих безвісти досі невідома.

Зауважимо, дещо раніше повідомлялося про 225 загиблих під час протестів у Казахстані. Серед них 19 жертв були силовиками. Водночас щонайменше 265 постраждалих внаслідок подій у Казахстані досі перебувають у лікарнях.

Нагадаємо, у Казахстані люди вийшли на протести після того, як уряд підвищив з 1 січня 2022 року ціну на зріджений нафтовий газ. Протестувальники заявили, що більшість транспорту в Мангістауській області заправляється цим паливом, але нинішній розмір мінімальної заробітної плати робить його фактично недоступним. Вони вимагали вдвічі знизити ціну, а їхню область забезпечити постійним запасом газу, бо зараз вони стикаються зі збоями в його подачі. Зрештою президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв 4 січня оголосив про зниження ціни на газ — лише в Мангістауській області. 

5 січня у Казахстані оголосили режим надзвичайної ситуації. Президент Касим-Жомарт Токаєв звернувся до держав-членів Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) по допомогу у придушенні протестів і заявив про "терористичну загрозу".

7 січня у Казахстані влада заявила про повне придушення протестів. Йдеться, зокрема, про взяття під контроль міст і майже повне відновлення порядку.

8 січня очевидці заявили, що демонстрантів в Алмати розстрілювали російські "миротворці ОДКБ".

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme