У Казахстані в результаті протестів загинули 255 осіб

У Казахстані в результаті протестів і так званої "антитерористичної операції" загинули 225 осіб, з яких 19 були силовиками
 

Журналіст відділу новин
У Казахстані в результаті протестів заги…
Фото: Скріншот

Водночас 265 постраждалих внаслідок подій у Казахстані досі перебувають у лікарнях.

Про це на брифінгу повідомив начальник служби кримінального переслідування Генеральної прокуратури Казахстану Серік Шалабаєв, інформує Depo.ua.

За його даними, на сьогодні встановлено 4 578 потерпілих, з яких – 4 353 поранено, зокрема 3 393 силовиків.

Своєю чергою, директорка департаменту зв'язків із громадськістю міністерства охорони здоров'я Асель Артакшинова уточнила, що із 225 загиблих 175 людей померли у медичних закладах. Наразі у клініках продовжують лікування 265 постраждалих, 67 з яких перебувають у реанімації.

"Дані попередні і можуть уточнюватися і змінюватися", – наголосив Серік Шалабаєв.

Він додав, що наразі Генпрокуратура розслідує 546 кримінальних справ, зокрема 44 – за актами "тероризму", 34 – за масовими заворушеннями, 15 – за вбивства. У зв'язку з підозрою, за його словами, 366 осіб вже взято під варту.

Нагадаємо, у Казахстані люди вийшли на протести після того, як уряд підвищив з 1 січня 2022 року ціну на зріджений нафтовий газ. Протестувальники заявили, що більшість транспорту в Мангістауській області заправляється цим паливом, але нинішній розмір мінімальної заробітної плати робить його фактично недоступним. Вони вимагали вдвічі знизити ціну, а їхню область забезпечити постійним запасом газу, бо зараз вони стикаються зі збоями в його подачі. Зрештою президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв 4 січня оголосив про зниження ціни на газ — лише в Мангістауській області. 

5 січня у Казахстані оголосили режим надзвичайної ситуації. Президент Касим-Жомарт Токаєв звернувся до держав-членів Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) по допомогу у придушенні протестів і заявив про "терористичну загрозу".

7 січня у Казахстані влада заявила про повне придушення протестів. Йдеться, зокрема, про взяття під контроль міст і майже повне відновлення порядку.

8 січня очевидці заявили, що демонстрантів в Алмати розстрілювали російські "миротворці ОДКБ".

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme