У Кремлі заявили, що ігнорують події в Казахстані, але туди з Росії полетів Ту-214 з “президентського авіаполку”

Протести в Казахстані є внутрішньою справою цієї країни, заявив сьогодні речник президента Росії Дмитро Пєсков

Тарас Паньо
Журналіст відділу міжнародної політики
У Кремлі заявили, що ігнорують події в К…

Ми переконані, що наші казахстанські друзі можуть самостійно вирішити свої внутрішні проблеми, – заявив він, коментуючи протести в Казахстані, передає Depo.ua.

Пєсков також наголосив на важливості того, щоб у ситуацію ніхто не втручався ззовні. У Росії, додав чиновник, влада Казахстану допомоги не просила.

Про ситуацію в Казахстані висловились і в МЗС Росії: "Уважно стежимо за подіями в сусідній братській країні. Виступаємо за мирне вирішення всіх проблем у рамках конституційно-правового поля та діалогу. Сподіваємось на якнайшвидшу нормалізацію ситуації в країні".

При тому за останню добу з Росії до Казахстану прибуло два літаки — Ту-214 з "президентського авіаполку" російського очільника та Іл-76, який приземлився в Алмати. Військові оглядачі припускають, що на борту останнього могли бути найманці з ПВК Вагнера, які візьмуть участь у придушенні протестів у країні.

 

Протести, які почалися ще 2 січня, перетворилися на масовий мітинг. За цей час декілька разів траплялися сутички між мітингарями та правоохоронцями. Окрім вимог знизити вартість газу, люди вимагали відставки уряду та усунення від політики екс-президента Нурсултана Назарбаєва.

Сьогодні уночі президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв схвалив відставку уряду та виконав деякі інші вимоги на тлі протестів. Водночас замість деяких високопосадовців Казахстану на інші ключові пости були призначені люди, які працювали в адміністрації президента. Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв запровадив надзвичайний стан і оголосив комендантську годину​ у містах Нур-Султан та Алмати, а також в Мангістауській та Алматинській областях

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme