У Міноборони відреагували на петицію проти військового обліку жінок

У Міністерстві оборони відреагували на петицію про скасування наказу відомства про військовий облік для жінок
 

Журналіст відділу новин
У Міноборони відреагували на петицію про…
Фото: Скріншот

За словами заступниці міністра оборони Ганни Маляр, петиція – це "нормальний демократичний процес".

Про це вона заявила в ефірі програми "Сніданок з 1+1", інформує Depo.ua.

Маляр пояснила, що наказ не є підставою для паніки, оскільки був підписаний в рамках закону, ухваленого ще в березні. Вона нагадала, що військовий облік – це не призов і не мобілізація.

"Нікого з жінок до армії не забиратимуть. Зараз йдеться лише про оновлення норм, які стосуються військового обліку. Паніка та переляк безпідставні - це жодним чином кардинально не змінить життя жінок", – запевнила чиновниця

За її словами, норми військового обліку для жінок в Україні існували завжди

"Новий наказ Міноборони замінив постанову Кабміну від 1994 року. Цей документ передбачав близько 40 професій, представниці яких підлягали обліку, але він до 2008 року був засекреченим", – розповіла Маляр.

Необхідність оновити документ вона пояснила тим, що деяких професій вже не існує, натомість за цей час з'явилися нові.

Заступниця міністра заспокоює: терміново йти до центрів комплектування не потрібно, зробити це можна впродовж наступного року. Вона також додала, що Генштаб планує зробити процес зрозумілим, прозорим та максимально зручним, а також частково перевести його в режим онлайн.

Нагадаємо, 17 грудня набув чинності Перелік спеціальностей та професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після здобуття яких жінок беруть на облік військовозобов'язаних.

Тепер жінки, які мають спеціальність або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, повинні до кінця 2022 року стати на військовий облік.

23 грудня на сайті президента України зареєстрували електронну петицію з вимогою скасувати наказ Міністерства оборони про необхідність військового обліку для жінок більшості професій віком від 18 до 60 років. 27 грудня петиція набрала понад 25,6 тисяч підписів.

Читайте також: Військовий облік жінок: Кого це стосується і що саме треба робити

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme