У Мінсоцполітики розповіли, скільки відраховуватимуть із зарплати на накопичувальну пенсію

Мінсоцполітики планує залучати українців, щоб вони самі платили на накопичувальну пенсію зі своєї зарплати

Христина Макогон

Можливі варіанти внесків до пенсії обговорювалися під час дискусій зі Світовим банком, Міжнародною організацією праці, Офісом Ради Європи.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на інтерв'ю міністра соціальної політики Марини Лазебної виданню "Факти".

"Запропонували таку модель: 1% платить роботодавець – з ЄСВ на рахунок людини. Далі людина добровільно зі своєї зарплати сплачує 1%. Це відбувається за принципом автозапису: людина автоматично підключається як платник внеску на свою користь, але може в будь-який момент відмовитися. На рахунки людей, які не відмовляються сплачувати внески власним коштом, держава сплатить ще 1% стимулюючого внеску", – зауважила очільниця Мінсоцполітики.

Таким чином, людина, яка сплатить 1% від своєї заробітної плати, отримає 3% на власний рахунок, а людина, яка відмовиться сплачувати внески зі своєї зарплати, отримає 1%.

"Зараз Міністерство фінансів розглядає можливість збільшити розміри внесків від держави. Зокрема, додатково до запропонованої моделі додати ще 1% обов’язкового внеску від держави. А стимулюючий внесок на користь тих, хто сплачує зі своєї зарплати, передбачити в розмірі 100% внеску, сплаченого людиною, з максимальним обмеженням 3% від середньої заробітної плати", – резюмувала Лазебна.

Нагадаємо, раніше міністр фінансів Сергій Марченко висловив сподівання, що пенсійна реформа в Україні розпочнеться у 2023-2024 роках

Довідка: Наприкінці квітня 2021 року Міністерство соціальної політики представило законопроект про запровадження загальнообов’язкової накопичувальної пенсійної системи. Він пропонує зменшити розмір єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування та зменшення ставки податку з доходів фізичних осіб.

Документ суттєво розширює охоплення системою пенсійних накопичень людей з незахищених категорій населення. Також він дозволяє українцям обирати авторизований пенсійний фонд, змінювати його, отримувати інформацію про стан свого рахунку та здійснені операції.

Крім цього, законопроект пропонує визначити основним видом виплат у системі накопичень довічну виплату у розмірі щонайменше одного прожиткового мінімуму.

Водночас у Кабміні пояснили, що запровадження накопичувальної пенсії не означає відмову від чинної солідарної системи.

Читайте також: Накопичувальна пенсійна система: Переваги та ризики реформи від Шмигаля

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua