У МЗС Франції відреагували на витівку Лаврова із оприлюдненими листами

У Міністерстві закордонних справ Франції відреагували на публікацію Росією дипломатичного листування щодо підготовки "нормандського формату"

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
У МЗС Франції відреагували на витівку Ла…
Фото: Pixabay

У відомстві закликали Москву повернутися до затверджених форматів переговорів щодо Донбасу.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу МЗС Франції.

"Ми ухвалили до відома рішення міністра закордонних справ Росії Лаврова оприлюднити наше листування", – йдеться у повідомленні.

Згідно з позицією міністерстві, таке оприлюднення листів суперечить дипломатичним правилам і звичаям. Підкреслюється, що Німеччина та Франція протягом декількох місяців працювали над продовженням переговорів у "нормандському форматі".

"Ця зустріч була узгоджена між канцлером Меркель, президентом Макроном і російським лідером Путіним у жовтні", – додали у відомстві.

При цьому, Росія відмовилася брати участь у цій зустрічі. МЗС Франції закликало російську сторону повернутися до переговорів і продовжити обговорення у вже затверджених форматах і відповідно до узгоджених принципів.

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров опублікував конфіденційне листування з колегами із Німеччини та Франції Хайко Маасом і Жан-Івом Ле Дріаном щодо "нормандського формату". У в російському МЗС аргументували свої дії тим, що оприлюднення першоджерел нібито має виключити "спотворення позиції і ролі Росії" у врегулюванні конфлікту на Донбасі і підходу до проведення "нормандської зустрічі" на рівні глав міністерств. 

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба неодноразово заявляв, що його російський колега Сергій Лавров продовжує уникати зустрічі в "нормандському форматі". Сам Лавров наголосив, що його країна не братиме участь у зустрічі в "нормандському" форматі, бо Україна досі нібито не виконала домовленості попереднього саміту. Кулеба ж називає такі "відмазки" Росії плювком в обличчя Німеччини та Франції. 

Відомо, що попередній саміт лідерів країн "Нормандської четвірки" відбувся ще у грудні 2019 року, в Парижі. Нову зустріч канцлерка Німеччини Ангела Меркель хотіла встигнути провести до завершення своєї каденції.

Читайте також: Демарш Кремля: Чому Лавров опублікував листування з європейськими колегами про Україну

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme