У Нацбанку прокоментували спробу уряду стримати ріст цін в Україні

Заступник голови Національного банку України Сергій Ніколайчук прокоментував спробу уряду обмежити торгову націнку на низку товарів

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
У Нацбанку прокоментували спробу уряду с…
Фото: НБУ

За його словами, спроба Кабміну стримати ріст цін в Україні не матиме істотного впливу на інфляцію.

Про це Ніколайчук заявив під час брифінгу, пише Depo.ua.

Заступник голови НБУ зазначив, що йдеться не про оцінку дій уряду, а лише потенційного впливу ухвалених рішень на економіку. Він додав, що у Нацбанку надають перевагу ринковим заходам регулювання цін, а не адміністративним.

Ніколайчук зауважив, що державне регулювання не матиме серйозного впливу на інфляційні процеси.

"Поточний інфляційний сплеск викликаний зростанням собівартості продукції, а не розширенням споживчого попиту, який зазвичай призводить до розширення націнки, власне на регулювання якої націлені останні рішення уряду", – наголосив він.

Зауважимо, дещо раніше стало відомо, що Кабмін хоче включити пшеничний хліб до переліку товарів, що мають істотну соціальну значимість, і поширити на нього обмеження націнки в роздрібній торгівлі до 10%.

Нагадаємо, 12 січня уряд ухвалив рішення про запровадження державного регулювання цін на низку популярних продуктів. Тепер граничний рівень надбавки на ці розповсюджені товари не повинен перевищувати 10% під час дії карантину.

В об'єднанні підприємств хлібопекарної промисловості "Укрхлібпром" заявили, що Україна купуватиме борошно у Туреччини для випікання хліба. Це також вплине на зростання вартості хліба та знищення його якості.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme