У "нормандському форматі" Росія – сторона конфлікту, а не посередник, – президентка Єврокомісії

У Єврокомісії вважають "нормандський формат" переговорів необхідним для урегулювання конфлікту на сході України  

Редактор стрічки новин
У "нормандському форматі" Росія – сторон…
Фото: Єврокомісія/Facebook

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Німеччина і Франція грають у "нормандському форматі" роль модераторів і спостерігачів, а Росія є однією зі сторін конфлікту.

Про це вона сказала під час пресконференції у Брюсселі за підсумками саміту Східного партнерства, відповідаючи на запитання журналістів, який формат переговорів з Росією ЄС обиратиме у разі реагування на нову агресію проти України, передає Depo.ua з посиланням на "Укрінформ". 

"Формат переговорів є дуже чітким. Після анексії Криму Росією був створений "нормандський формат", де Німеччина та Франція – модератори та спостерігачі, а сторонами конфлікту є Україна і Росія. Ми працюємо в цьому форматі. Я думаю, це і є потрібний формат для цього конфлікту", – сказала фон дер Ляєн.

Вона підтвердила, що влітку цього року Єврокомісія отримала від Європейської ради завдання розробити різні варіанти дій у разі подальшої агресії Росії проти України, і виконала "домашнє завдання". Тож Євросоюз готовий відповісти на агресивні дії РФ, хоча сподівається, що такого не станеться.

"Однією з тем нашої зустрічі була спільна занепокоєність щодо російського нарощування сил уздовж східних кордонів України. Ми закликаємо Росію провести деескалацію та утримуватися від будь-яких агресивних дій. Ми продемонстрували Україні нашу тверду підтримку її суверенітету та територіальної цілісності. Не має бути жодних сумнівів – Європейський Союз відповість твердо на будь-яку подальшу агресію проти України", – наголосила Урсула фон дер Ляєн.

Нагадаємо, 15 грудня в Брюсселі відбувся 6-й саміт Східного партнерства. Лідери ЄС та п’яти країн-партнерів – України, Грузії, Молдови, Вірменії та Азербайджану, - підбили підсумки за попередні роки та визначили перспективи.

Президент України Володимир Зеленський також 15–16 грудня перебуватиме з робочим візитом у Брюсселі. У заході також беруть участь президент Європейської ради Шарль Мішель, президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, лідери держав – членів Євросоюзу та країн Східного партнерства.

У межах візиту до Брюсселя Зеленський проведе низку двосторонніх зустрічей з лідерами держав – членів ЄС та країн-партнерів, керівництвом Європейського Союзу та Генеральним секретарем НАТО.

Як відомо, Росія відмовляється визнавати себе стороною конфлікту на сході України та намагається позиціювати себе як посередника у "нормандському форматі" переговорів.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme