У податковій пояснили, які групи ФОПів мають використовувати касові апарати

У Державній податковій службі пояснили, кому з фізичних осіб-підприємців потрібно вести облік товарних запасів та працювати з реєстраторами розрахункових операцій з 1 січня цього року

Журналіст стрічки новин
У податковій пояснили, які групи ФОПів м…
Ілюстративне фото. Джерело: Рixabay

Така вимога стосується не всіх ФОПів. Використовувати реєстратори розрахункових операцій та програмні реєстратори розрахункових операцій й вести облік товарних запасів не зобов'язані платники єдиного податку І групи.

Водночас повинні застосовувати РРО/ПРРО, але можуть не вести облік запасів платники єдиного податку II-IV груп, якщо не продають побутові товари з гарантією, ліків і медвиробів, виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного або напівдорогоцінного каміння, а також якщо не є платниками ПДВ. Про це пише Depo.ua із посиланням на повідомлення Державної податкової служби.

А ось і вести облік товарних запасів, і використовувати РРО зобов'язані ФОПи-платники єдиного податку ІІ-ІV груп, які сплачують ПДВ або продають:

  • технічно складні побутові товари, які підлягають гарантійному ремонту;

  • лікарські засоби або вироби медичного призначення;

  • вироби з дорогоцінних металів, дорогоцінного і напівдорогоцінного каміння, а також дорогоцінного каміння органогенного утворення.

Нагадаємо, що у Верховній Раді зареєстрували законопроект про скасування штрафів для фізичних осіб підприємців, які не встановили касові апарати (РРО).

Довідка: Закон про обов’язкові касові апарати для ФОПів мав набути чинності ще 1 січня 2021 року. Проте в грудні 2020 року на тлі коронакризи та протестів ФОПів народні депутати відтермінували обов’язковість РРО/ПРРО на рік.

В Україні зареєстровано близько 2 млн ФОПів, з яких 1,5 млн працюють за спрощеною системою оподаткування. За оцінками ДПС, касовий апарат знадобиться 10% або 150 тис. підприємців, з яких понад 50 тис. уже використовують РРО.

Читайте також: ФОПи штурмують Раду, Зеленський пише новий відос: Як влада може зняти напругу в суспільстві

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme