У Раді пропонують провести "медичне" позачергове засідання: Що хочуть розглянути

Народний депутат від фракції "Слуга народу" та голова комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький пропонує зібрати наступного тижня позачергове засідання парламенту

Журналіст відділу новин
У Раді пропонують провести "медичне" поз…
Фото: Скріншот

На ньому Радуцький пропонує розглянути низку "медичних" законопроектів.

Про це нардеп написав у своєму Telegram, передає Depo.ua.

"Пропонуємо керівництву парламенту провести наступного тижня позачергове засідання ВРУ, присвячене "медичним" законопроектам. Наш Комітет спільно з МОЗ напрацював низку вкрай важливих ініціатив, спрямованих на боротьбу з пандемією та її наслідками. Але через численні правки до проекту держбюджету їхній розгляд відкладається", – пояснив Радуцький.

Що пропонують розглянути на позачерговому засіданні Ради

–   Проет постанови №6154 про додаткові заходи протидії поширенню коронавірусної хвороби COVID-19.

"Ми пропонуємо заборонити доступ до приміщень Верховної Ради всім невакцинованим громадянам без винятку. Уряд запровадив безпрецедентні обмеження для невакцинованих українців. Вважаю, що народні депутати повинні також жити згідно з правилами, встановленими для звичайних громадян", – пояснив Радуцький.

На думку політика, ухвалення постанови – тест для влади, оскільки голосування за цей документ покаже, чи готові народні обранці подавати приклад українцям.

–   Законопроект №6121 про внесення змін до статті 9-2 ЗУ "Про лікарські засоби" щодо державної реєстрації лікарських засобів під зобов'язання.

"У світі продовжується розробка лікарських засобів для лікування коронавірусу. Деякі препарати перебувають на останніх етапах клінічних випробувань, але за чинним законодавством вони не можуть бути зареєстровані в Україні. Також певна кількість таких лікарських засобів вже завезені до нашої країни посольством США, як гуманітарний вантаж", – нагадав Радуцький.

За його словами, законопроект запроваджує механізм спрощеної реєстрації лікарських засобів для екстреного медичного використання для профілактики та лікування коронавірусної хвороби.

–   Законопроект №6084 про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за підробку документів, які стосуються проведення профілактичних щеплень.

Радуцький зазначив, що документом пропонується запровадити більш сувору кримінальну відповідальність за підробку довідок щодо щеплення та тестів на коронавірус. 

Передбачається покарання:

  • для людей, які свідомо використовували фальсифіковані документи про щеплення (штраф від 17 тис грн до 34 тис грн або обмеження волі до двох років);

  • для медичних працівників за внесення неправдивих відомостей до медичної документації (штраф від 34 тис грн до 68 тис грн або обмеження волі до 2 років з позбавленням права обіймати певні посади);

  • за виготовлення фальшивих документів про вакцинацію (штраф від 85 тис грн до 170 тис грн або позбавлення волі до трьох років).

"Ухвалення законопроекту дозволить посилити боротьбу зі зловмисниками, які займаються підробкою довідок про щеплення", – вважає нардеп.

–   Законопроект №5736 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питання надання пацієнтам лікарських засобів зі співчуття.

"Завдяки механізму "ліки зі співчуття" тяжкохворі пацієнти зможуть отримувати від фармацевтичних компанії інноваційні препарати, які ще проходять клінічні випробування. Ми пропонуємо імплементувати цей механізм в Україні", – пояснив Радуцький.

–   Законопроект №5873 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління сферою охорони здоров’я та забезпечення медичного обслуговування населення.

Нардеп нагадав, що з 1 квітня 2022 року розпочинається третій етап медичної реформи – заклади третинної меддопомоги, відомчі лікарні, підрозділи Національної академії наук і медичні заклади міністерств мають перейти на принцип фінансування за надану медичну послугу.

"За чинним законодавством лікарні мають перейти у казенні підприємства. Але для медичних закладів, які виконують соціальну функцію, потрібна інша, більш зручна форма управління. Законопроект передбачає трансформацію державних медичних установ у державні некомерційні підприємства", – зауважив Радуцький.

–   Проект постанови №6023 про вжиття невідкладних заходів, спрямованих на забезпечення належної діагностики та лікування пацієнтів, які страждають на хворобу Паркінсона.

Документ передбачає звернення до Кабінету міністрів щодо:

  • оновлення стандартів лікування пацієнтів з хворобою Паркінсона;

  • запровадження системи ранньої діагностики;

  • закупівлі лікарських засобів.

–   Законопроект №5123-1 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за реалізацію (відпуск) лікарських засобів малолітнім особам.

Радуцький нагадав, що ще на початку вересня Верховна Рада ухвалила закон щодо заборони продажу ліків дітям до 18 років.

"Але для того, щоб ця ініціатива працювала, потрібно запровадити санкції для порушників. Ми пропонуємо встановити штраф для співробітників аптек та кур’єрів: при першому порушенні у розмірі від 6,8 тис грн до 13,6 тис грн, при повторному – 13,6 тис грн до 23,8 тис грн", – наголосив нардеп.

Крім того, він висловив сподівання, що колеги підтримають таку ініціативу щодо термінового розгляду цих питань.

У Раді пропонують провести "медичне" позачергове засідання: Що хочуть розглянути - допис Радуцького ч. 1

У Раді пропонують провести "медичне" позачергове засідання: Що хочуть розглянути - допис Радуцького ч. 2

У Раді пропонують провести "медичне" позачергове засідання: Що хочуть розглянути - допис Радуцького ч. 3

У Раді пропонують провести "медичне" позачергове засідання: Що хочуть розглянути - допис Радуцького ч. 4

Нагадаємо, дещо раніше Радуцький повідомив. що новітні американські ліки проти COVID-19 вже в Україні, але їх не використовують. Для цього нібито потрібне рішення Верховної Ради.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme