У річницю підписання Мінських угод США нагадали Росії про невиконані зобов'язання

США зробили заяву в сьому річницю підписання Мінських угод між Україною та Росією щодо урегулювання ситуації на Донбасі

Редактор стрічки новин
У річницю підписання Мінських угод США н…
Фото: osce.org

США закликали Росію виконати взяті на себе зобов'язання у рамках мінських домовленостей.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на заяву посольства США в Києві.

Зокрема, США вимагають, щоб Росія дозволила місії ОБСЄ проводити спостереження на українсько-російському кордоні та звільнила незаконно затриманих осіб.

"Росія має вивести свою зброю та сили та повернути Україні повний контроль над її міжнародно визнаними кордонами. Росія має взяти на себе відповідальність за припинення конфлікту, розпочатого нею на сході України", – зазначається у повідомленні.

Посольство США про річницю підписання Мінських угод

Нагадаємо, раніше Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Мінські угоди неможливо виконати, особливо в частині особливого статусу Донбасу, амністії бойовиків і організації виборів на окупованій частині України.

також нагадаємо, що Росія відмовилася продовжити місію ОБСЄ на кордоні з окупованим Донбасом. У МЗС України заявили, що відмова Росії від ОБСЄ на кордоні з Донбасом може призвести до нової ескалації.

Довідка: 5 вересня 2014 року Україна, Росія та ОБСЄ підписали так званий "Мінський протокол" – угоду про перемир'я та врегулювання конфлікту на Донбасі. Пізніше, у лютому 2015 року, сторони підписали новий документ, який визначав план виконання домовленостей.

Наразі Україна та Росія по-різному трактують цей документ. Москва вимагає, щоб домовленості виконувалися в тій почерговості, що визначена в документі, однак Україна з цим не згодна і наполягає на тому, щоб спочатку Росія вивела свої війська з окупованого Донбасу.

До мінських перемовин залучені Україна, Німеччина, Франція та Росія. 

Читайте також: Помста за вибори чи загроза ескалації: Чому Росія не продовжить мандат спостерігачам ОБСЄ на кордоні з Україною

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme