У САП заявили, що оскаржать виправдувальний вирок Омеляну

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) оскаржить виправдувальний вирок колишньому міністру інфраструктури Володимиру Омеляну

Журналіст відділу новин
У САП заявили, що оскаржать виправдуваль…
Фото: Прес-служба САП

Прокурор САП не погоджується з виправдувальним вироком та оскаржить його в суді апеляційної інстанції.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу САП.

Уточнюється, що дії колишнього посадовця кваліфіковані за ч. 2 ст. 211 КК України ("Видання службовою особою нормативно-правового акту, що зменшує надходження бюджету всупереч закону, якщо предметом таких дій були бюджетні кошти в особливо великих розмірах").

"Разом із тим повідомляємо, що відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду", – підсумували в САП.

Подробиці справи про зниження портових зборів

Колишнього міністра інфраструктури Володимира Омеляна підозрюють у незаконних діях, які призвели до недоотримання державним бюджетом понад 30 млн грн.

За версією сторони обвинувачення, Омелян у 2017 році видав наказ про зменшення усіх портових зборів (крім маякового) на 20%. Водночас, один із цих зборів – адміністративний – є дохідною частиною державного бюджету. Тож змінити його розмір могла лише Верховна Рада, а не міністр.

Крім того, Міністерство фінансів виступало проти зменшення всіх портових зборів, наголошуючи, з-поміж іншого, на тому, що зменшення саме адміністративного збору призведе до недоотримання доходів у державний бюджет.

Зрештою, рішення Омеляна про зменшення портового (адміністративного) збору призвело до ненадходження до державного бюджету у 2018 році 30,4 млн грн (з очікуваних 203,5 млн грн було отримано 173,1 млн грн).

Ці дані підтвердили Держаудитслужба та судова експертиза.

У САП заявили, що оскаржать виправдувальний вирок Омеляну

Подробиці справи екс-міністра Омеляна

Нагадаємо, раніше Омелян заявляв, нібито оптимізація портових зборів збільшила вантажопотік. За його словами, портові збори в Україні є одними з найвищих у світі, через що вітчизняні порти є неконкурентоспроможними. Саме тому уряд у 2017 році ухвалив рішення про їх поступове зниження.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme