У США вирішили заморозити активи Центрального банку Афганістану

Вашингтон заморозив резерви Центрального банку Афганістану на рахунках у США. Тим самим радикальний рух "Талібан" позбавили мільярдів доларів

Журналіст відділу новин
У США вирішили заморозити активи Централ…
Фото: Рixabay

Згідно з даними Міжнародного валютного фонду (МВФ), валові резерви Центрального банку Афганістану наприкінці квітня становили 9,4 млрд доларів.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням  на "Радіо Свобода".

За словами представника адміністрації США, будь-які активи Центрального банку, якими володіє уряд Афганістану в США, не будуть надані "Талібану".

Зазначається, що більшість резервів зберігається, ймовірно, у Нью-Йоркському Федеральному резервному банку та інших фінансових установах США.

Активи включають, зокрема, долари та золото.

Уточнюється, що "Талібан" перебуває у санкційному списку США. Через це вони, ймовірно, матимуть труднощі із доступом до зовнішніх коштів, якщо США та їхні союзники не визнають новий уряд.

Окрім заморожування активів, Вашингтон також може блокувати допомогу Афганістану від міжнародних кредиторів – таких як Міжнародний валютний фонд та Світовий банк.

Відомо також, що, згідно з даними Світового банку, Афганістан є однією з найбідніших країн світу. Він сильно залежить від іноземної допомоги, яка покривала близько трьох чвертей державного бюджету.

Нагадаємо, раніше у США визнали, що військова техніка, надана раніше афганській армії, опинилася у руках табілів.

Повідомлялося також, що захоплення талібами Кабула обвалило рейтинг президента США Джо Байдена до мінімуму.

Довідка: 15 серпня бойовики радикального руху "Талібан" заявили, що взяли під контроль всі території Афганістану. Президент Афганістану Ашраф Гані подав у відставку після того, як бойовики взяли президентський палац в облогу, а згодом покинув країну. 

Мешканці столиці Афганістану Кабула масово залишають захоплене "Талібаном" місто. Евакуюють із нього й іноземців та дипломатів різних країн.

За даними телеканалу Al Arabiya, представники "Талібану" оголосили, що іноземні громадяни повинні виїхати з Кабула. Ті ж, хто вирішить залишитися в місті, зобов'язані будуть реєструватися у представників нових органів влади.

Управління Афганістаном було передано раді, до якої увійшли глава Вищої ради по національному примиренню Абдулла Абдулла та екс-президент Карзай.

Згодом ця Рада передасть владу представникам радикального руху "Талібан".

Читайте також: Хто такі таліби: Звідки взялися, що скоїли і як взяли Афганістан

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme