Україна готує ще один рейс, аби евакуювати людей з Афганістану, – Кулеба

Україна готує черговий – четвертий – рейс для вивезення громадян зі столиці Афганістану Кабула

Журналіст відділу новин
Україна готує ще один рейс, аби евакуюва…
Фото: Рixabay

 

Одним військовим та двома цивільними літаками Україна вже вивезла звідти понад 250 осіб.

Про це міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив під час брифінгу, передає Depo.ua.

За його словами, нині готується ще один рейс для евакуації з Кабула громадян України, членів їхніх родин та, за можливості, людей зі списків інших країн-партнерів.

"Зараз це приблизно 90 осіб. Але це – громадяни України разом із членами сімей. Наприклад, чоловік-громадянин України разом із дружиною і дітьми-громадянами Афганістану. Оскільки це родина, безумовно, ми допомагаємо їм усім", – пояснив Кулеба.

Він зазначив, що Україна продовжує отримувати запити від інших країн та міжнародних організацій з проханнями допомогти людям з їхніх списків, хоча пріоритет будуть надавати саме громадянам України.

"Ми не зупинимося в поверненні громадян, доки не переконаємося, що вивезли всіх, хто хотів бути вивезений", – наголосив очільник МЗС.

Крім того, Кулеба розповів деталі про попередні рейси, які евакуювали людей з Кабула.

Він зауважив, що військовий літак фінансувався з українського бюджету, а за політ цивільних літаків Україна не сплачувала – їх було організовано завдяки політичним домовленостям.

Насамкінець Кулеба назвав евакуацію з Афганістану "найскладнішою операцією, з якою нам коли-небудь доводилося стикатися". Він пояснив, що така ситуація склалася через рівень загроз та швидку зміну ситуації.

Нагадаємо, раніше у Пентагоні повідомили, що в аеропорту Кабула зараз перебувають понад десять тисяч людей, які чекають можливості залишити Афганістан.

Повідомлялося також, що за півтора тижня в Україну з Кабула прибули три евакуаційні рейси. Статус біженця в Україні попросили вже 65 афганців. 

Крім того, додому повернулися українці, які застрягли на військовій базі в Афганістані.

Довідка: Влітку 2021 року війська НАТО і США почали остаточне виведення військ з Афганістану. Цим скористався радикальний рух "Талібан", який посилив наступ на країну.

15 серпня бойовики "Талібану" заявили, що взяли під контроль всі території Афганістану. Президент Афганістану Ашраф Гані подав у відставку після того, як бойовики взяли президентський палац в облогу, а згодом залишив країну. 

Представники "Талібану" оголосили, що іноземні громадяни повинні виїхати з Кабула. Ті ж, хто вирішить залишитися в місті, зобов'язані будуть реєструватися у представників нових органів влади.

19 серпня стало відомо, що "Талібан" офіційно відновив Ісламський Емірат Афганістан. Ця заява була зроблена в 102-гу річницю незалежності Афганістану від Британської імперії.

Читайте також: Хто такі таліби: Звідки взялися, що скоїли і як взяли Афганістан

Повернення додому: Хто евакуює українців з "гарячих точок" по всьому світу 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme