Україна започаткувала тристоронній альянс із Британією та Польщею

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба оголосив про створення нового тристороннього альянсу з Великою Британією та Польщею на тлі російської агресії

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Україна започаткувала тристоронній альян…
Скріншот

За його словами, саме сьогодні, 17 лютого, започатковуються тристоронній альянс, який працюватиме над обороною України.

Про це Кулеба заявив під час спільного брифінгу з очільницею МЗС Великої Британії Ліз Трасс, пише Depo.ua.

"Ми маємо честь повідомити про започаткування Україною, Великою Британією та Польщею нового тристороннього формату співпраці. На жаль, ми з логістичних причин не може зробити це саме втрьох, але ми оголошуємо саме про започаткування цього тристороннього українсько-польсько-британського формату", – наголосив він.

Кулеба зазначив, що тристоронній формат має бути прагматичним та довгостроковим. Він має стати запорукою безпеки, миру і розвитку в Європі.

"Вже невдовзі на сайтах наших відомств з'явиться відповідна спільна заява міністрів закордонних справ. У ній йдеться про те, що Британія та Польща стоятимуть пліч-о-пліч з українським народом у зусиллях захисту суверенітету і територіальної цілісності України. Польща та Британія допомагатимуть нам обороняти нашу державу", – додав міністр.

Дещо згодом на сайті МЗС України опублікували подробиці новоствореного формату. Спільна заява трьох країн повідомляє, зокрема про:

  • глибокі історичні зв’язки країн, які засновані на спільній історії протистояння агресорам, які загрожують свободі в Європі;

  • кожна держава Європи має право самостійно обирати або змінювати свої заходи безпеки;

  • сторони посилять спільну роботу для забезпечення стабільності та стійкості України;

  • Польща та Британія продовжать надавати підтримку Україні;

  • сторони працюватимуть над просуванням співпраці по "Кримській платформі", а також з питань кібербезпеки та енергетичної безпеки.

Нагадаємо, 1 лютого прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон прилетів в Україну в межах робочого візиту на тлі ймовірного вторгнення Росії. В цей самий час із робочим візитом в Україні перебував і прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що Україна, Британія та Польща створюють новий формат співпраці. За його словами, це забезпечить для України гарантії фінансової стійкості.

Читайте також: НАТО на трьох: Чи допоможе співпраця з Польщею та Великою Британією зупинити Путіна

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme