Українці в Польщі можуть отримати злоті за готівкові гривні, – Нацбанк

У Національному банку України уклали угоду з Нацбанком Польщі щодо можливості для українців обмінювати готівкові гривні на польські злоті

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Українці в Польщі можуть отримати злоті…
Фото: Pixabay

Угода набирає чинності з п'ятниці, 25 березня.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу НБУ.

Зазначається, що з 25 березня українці в Польщі зможуть звернутися до окремих відділень банків та обміняти готівкові гривні на злоті за курсом, який буде максимально наближений до офіційного.

"За цим механізмом повнолітні громадяни України зможуть обміняти загалом до 10 тисяч гривень готівкою на одну особу. Польські банки прийматимуть банкноти номіналом від 100 до 1000 гривень (банкноти нижчих номіналів та монети не прийматимуться для обміну)" – йдеться у повідомленні.

Водночас Нацбанк Польщі купуватиме готівкову гривню та обмінюватиме з НБУ за тим самим курсом. Зокрема, Нацбанк України готовий викупити готівки обсягом до 10 мільярдів гривень.

"Завдяки угоді, яку ми уклали з Національним банком Польщі, українці зможуть обміняти наявну в них готівкову гривню в польських банках, щоб мати змогу задовольнити свої життєві потреби. Ми вдячні нашим польським колегам за цей гуманний крок, який ще більше зміцнює партнерство між нашими народами", – наголосив голова НБУ Кирило Шевченко.

Яку допомогу можуть отримати українці у Польщі

Українці, які прибули до країни після 24 лютого 2022 року, можуть безкоштовно пересуватися у Польщі потягами, мають право на працю, на безкоштовне медичне лікування та на безкоштовне навчання своїх дітей в школах, дитсадках та ліцеях.

У посольстві зазначили, що українці мають доступ до польської медичної системи на тих же умовах, що й громадяни країни без додаткових страхувань та плати.

Україномовна інфолінія для пацієнтів: +48 800190590.

Нагадаємо, раніше евакуйованим українцям розповіли про правила перебування в інших країнах, зокрема у Польщі.

Читайте також: Що робити українським біженцям: Основна інформація по країнах

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme