Українцям пояснили, хто має платити податок на нерухомість у 2022 році і за якою ставкою

У Державній податковій службі дали пояснення щодо того, хто саме є платником податків на нерухомість, а також за якими відсотками сплачується податок

Журналіст стрічки новин
Українцям пояснили, хто має платити  под…
Ілюстративне фото. Джерело: Рixabay

Зокрема, платниками податку на нерухоме майно є власники майна – фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти. Податки потрібно сплачувати за квартири, житлові будинки та різні типи житлової нерухомості.

Про це пише Depo.ua із посиланням на повідомлення ДПС. 

Зазначається, що податок для фізичних осіб розраховується за площу, що перевищує для квартир – 60 кв. метрів, житлових будинків – 120 кв. метрів, різних типів житлової нерухомості, в тому числі їх часток – 180 кв. метрів.

Базою оподаткування є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.

Якими є ставки податку

Ставка податку на нерухомість встановлюється органами місцевого самоврядування залежно від типу об’єктів та їх місцерозташування у відсотках до мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року, та не може перевищувати 1,5 відсотка за 1 квадратний метр.

У 2022 році податок нараховується за 2021 рік, який вважається звітним. Ставка податку розраховується виходячи із мінімальної заробітної плати, тобто з 6 000 гривень (таким чином, максимальна ставка за метр квадратний не може перевищувати 90,0 грн (6 000 * 1,5 відс.).

Наприклад, якщо у власності фізособи квартира у м. Києві загальною площею 65 метрів квадратних. За рішенням Київської міської державної адміністрації, для квартир у м. Києві ставка податку складає 1,5 відсотка (90,0 грн за метр квадратний). Сума податку розраховується як добуток загальної площі квартири, зменшеної на 60 кв. м, та ставки податку, затвердженої рішенням Київської міської державної адміністрації.

Розрахунок суми податку: (65-60) * 90,0 = 450,0 гривень.

Як бути з іншим майном

Якщо людина має квартиру понад 30 квадратних метрів та/або будинок понад 500 квадратних метрів, сума податку збільшується на 25000 гривень на рік за кожен такий об’єкт житлової нерухомості (його частку).

Як платити податки на нерухомість

Про те, що людина повинна сплатити за житлову чи нежитлову нерухомість, податкова має повідомити до 1 липня поточного року.

Сплатити податкове зобов’язання потрібно протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Нагадаємо, що незабаром українці зможуть купувати й продавати нерухомість через мобільний застосунок "Дія".

Читайте також: Ви нам за все заплатите: Чому влада лякає українців податками з покупок 25-річної давнини

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme