Українцям пояснили, як можна використовувати цифрові COVID-сертифікати без смартфону та інтернету

Найближчими тижнями українці отримають можливість згенерувати міжнародний COVID-сертифікат на порталі "Дія"

Ірина Костенко
Шеф-редактор стрічки новин
Українцям пояснили, як можна використову…
Фото: Рixabay

Це стане у нагоді людям старшого віку, тим, хто не має смартфону, або ж тим, кому потрібно використати COVID-сертифікат без наявності інтернету.

Про це повідомив віце-прем'єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров під час брифінгу 20 серпня, передає Depo.ua.

"Найближчими тижнями ми запустимо можливість згенерувати міжнародний COVID-сертифікат на порталі "Дія". Щоб була можливість допомогти зробити це або людям старшого віку, або, якщо, наприклад, немає смартфону з тої чи іншої причини, – його можна буде роздрукувати", – пояснив він.

Федоров уточнив, що це, по суті, QR-код, який після того, як згенерується, можна використовувати навіть без інтернету.

"Це також важливо. Тому що коли ви потрапляєте в іншу країну, на кордоні через те, наприклад, що ви не увімкнули роумінг, або з іншої причини, немає зв'язку (так часто буває в різних країнах) ви можете використовувати COVID-сертифікат без інтернету", – сказав міністр.

За його словами, якщо COVID-сертифікат уже згенерований в "Дії" або роздрукований на іншому носії, його можна буде перевіряти.

"Тому що це – ваш документ. І разом із вашим закордонним паспортом це вже буде певна ідентифікація", – підсумував Федоров.

Нагадаємо, 1 липня в Україні стартувало бета-тестування електронних COVID-сертифікатів.

Український COVID-сертифікат – електронний документ у застосунку "Дія", який підтверджує статус громадянина про вакцинацію в Україні, на території ЄС та інших країнах. Він містить інформацію не тільки про вакцинацію, але й про негативний результат ПЛР-тесту або те, що людина одужала від коронавірусу. Ці сертифікати працюють так, як і інші електронні документи в "Дії". Перевірити їхню дійсність можна за QR-кодом.

19 серпня Європейський Союз офіційно визнав, що українські сертифікати вакцинації від коронавірусу у застосунку "Дія" відповідають його зразку.

Водночас у Міністерстві закордонних справ наголосили, що країни-члени Європейського Союзу самостійно вирішуватимуть, чи визнавати їм цифрові COVID-сертифікати України, оскільки рекомендація Європейської комісії щодо їхнього визнання не має зобов’язуючого характеру.

Читайте також: Українцям видаватимуть по два COVID-сертифікати: У чому їхня різниця

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme