Українцям розповіли, куди звертатися, якщо сімейний лікар захворів чи звільнився

У Національній службі здоров'я України розповіли, що робити громадянам, сімейний лікар яких захворів або звільнився з медичного закладу

Журналіст стрічки новин
Українцям розповіли, куди звертатися, як…
Ілюстративне фото. Джерело: Рixabay

Громадян, які з певних причин не зможуть потрапити на прийом до свого сімейного лікаря, повинні поінформувати у медзакладі.

Як повідомили у НСЗУ, це зазвичай відбувається декількома способами:

  • оголошенням безпосередньо в самому медзакладі;

  • на веб-сайті установи;

  • на сторінці в соціальній мережі;

  • телефоном пацієнтам, які були до лікаря записані.

Якщо лікар відсутній за іншими непередбаченими обставинами, то медустанова повідомляє про це в перший же день. Якщо ж у сімейного лікаря запланована відпустка, відрядження чи планове лікування, то пацієнтів про це повинні проінформувати не пізніше як за один тиждень.

"Якщо вам раптово знадобилося звернутися до сімейного лікаря, а він на лікарняному, то варто дізнатися, хто його зараз замінює. Майже в кожній поліклініці та амбулаторії є черговий лікар, який приймає пацієнтів", – зазначили в НСЗУ.

Також в установі пояснили, що робити громадянам, якщо їхній сімейний лікар звільнився. За інформацією на сайті НСЗУ, зазвичай в такій ситуації пацієнту пропонують укласти декларацію з іншим сімейним лікарем в медустанові, на вибір. Можна укласти й декларацію в іншому медичному закладі.

Крім того, Центри первинної медичної допомоги зобов'язані інформувати пацієнтів про звільнення тих лікарів, з якими підписані декларації. Зазвичай така інформація розміщена в медустановах, на сайті закладу або на сторінці установи в соціальних мережах. Також пацієнтів можуть повідомити особисто – через телефон або іншим способом, який раніше вибрав пацієнт.

У медзакладі також повинні протягом одного місяця повідомити пацієнтів про те, що у нього закінчується термін укладеної декларації через звільнення сімейного лікаря. Для укладення декларації з новим сімейним лікарем потрібно: отримати згоду лікаря після візиту до нього, принести всі необхідні документи, підписати декларацію.

Нагадаємо, раніше у МОЗ розповіли, коли ж лікарі отримають зарплати по 20 тис. грн. Там кажуть, що вже працюють над тим, аби обіцяні зарплати для лікарів стали реальністю уже з 2022 року.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme